Színesnek ígérkezik az idei gitártábor

Psallite Gitártábor kezdődött tegnap Hargitafürdőn a Szent Kereszt Főplébánia által működtetett épületben. A négynapos, szórakozással egybekötött kurzusra főleg 12–15 éves fiatalok jelentkeztek.

08_gitar 2

[dropcap]A[/dropcap] Psallite a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia fiatalokból álló együttese, tagjai rendszeresen fellépnek ifjúsági szentmiséken, koncerteznek Erdélyben és külföldön is. Az általuk szervezett hargitafürdői gitártábor célja a gitáros keresztény könnyűzene népszerűsítése. Mivel Erdély területén a keresztény ifjúsági zene még sok helyen újdonságnak számít, megpróbálják összegyűjteni az ez iránt érdeklődő fiatalokat – a táborba három – kezdő, haladó és tapasztalt – kategóriába lehetett jelentkezni. A teljesen kezdők megtanulhatnak néhány akkordot, megpróbálhatnak eljátszani egyszerűbb dalokat, a haladók fejleszthetik játékukat, kiterjesztik ismereteiket, a tapasztalt kategória tanulási területei pedig a következők: jobb kéz – bal kéz technika, akkordfelépítés, zeneelmélet, akkordváltási technikák és dzsessz-, illetve blues-improvizáció.
– A tábort a Psallite együttes tagjai szervezik, pontosabban közülük kilencen, mivel jelenleg sokan külföldön tartózkodnak. Leginkább a 12–15 éves korosztályt sikerült megszólítani, de jelentkeztek 30 év fölöttiek is. Vannak résztvevők Gyimesből, Kászonból, Csíkszeredából, Kéz­di­vásárhely környékéről. A program úgy van felépítve, hogy délelőtt és délután is legyenek kurzusok, de emellett sok más alternatív műhelyen, egyéb foglalkozásokon is részt vesznek a táborozók. Van például olyan műhely, ahol kifejezetten az éneklésre koncentrálunk, pontosabban a helyes magyar éneklésre akarjuk felhívni a figyelmet, mivel nagyon sok fordítás van a keresztény dalokban, sokat vesznek át angol számokból. Előfordul, hogy helytelenül hangsúlyoznak, ezen próbálunk javítani. Ezenkívül lesznek vallásos témájú műhelyek, és külön olyan, ami a ritmusról szól. A program része a túrázás is. A tábor végén lesz egy szentmise Hargitafürdőn, amelyen a táborozók is bekapcsolódnak az éneklésbe – tudtuk meg az egyik szervezőtől, Szabó Istvántól.

Györffy Ibolya