Színes vakációzáró napok

Hiánypótló program. Folytatás várható Fotó: Bálint István

Hatvan általános iskolás gyerek vett részt a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia vakációzáró bibliatáborában. A Színes vakációzáró napok elnevezésű rendezvényt a plébánia első ízben szervezte meg, de nem utoljára – tudtuk meg Bálint István segédlelkésztől.

Hiánypótló program. Folytatás várható (Fotó: Bálint István)
Hiánypótló program. Folytatás várható (Fotó: Bálint István)

A szülők igényére volt egyfajta válasz ez a rendezvény – emelte ki Bálint István segédlelkész, aki elmondta, a szülők többsége úgy látja, hogy míg nyár elején egyik tábor a másikat éri, addig a vakáció utolsó napjait nincs ahol hasznosan eltölteniük a gyerekeknek. Így született az ötlet, hogy a plébánián szervezzenek vakációzáró napokat, és a nagy érdeklődés igazolta a kezdeményezés jogosságát, ugyanis hatvan, 6 és 12 év közötti gyerek jelentkezett a programra. Ugyanakkor, ahhoz, hogy a gyerekekkel kiscsoportokban is tudjanak foglalkozni, 12 önkéntes segített a lebonyolításban. A foglalkozások csütörtökön és pénteken reggel 9-től délután 4 óráig tartottak.

Csütörtökön a látás szerepelt a középpontban a vak embert meggyógyító Jézus történetének segítségével. Ezt az önkéntesek dramatikusan is megjelenítették, majd a gyerekek kiscsoportokban megbeszélték és le is rajzolták. Délután kézműves-foglalkozást tartottak, színes karkötőt, a „szavak nélküli könyv” kisebb változatát készítették el. A második nap a beszédről, illetve a hallásról szólt, és a süketnéma meggyógyításának történetével ismerkedtek a gyerekek, majd megpróbáltak elmélyülni, meghallani a környezetük hangjait. – Arra vezettük rá őket, értékeljék, hogy látnak, hogy hallanak, hogy beszélnek és empátiával viszonyuljanak azokhoz, akik ezt nem tehetik meg – hangsúlyozta a segédlelkész.
A program zárásaként képeslapokat készítettek a gyerekek, ezekre írták rá gondolataikat, majd az oltár körül mindenki a maga készítette kis ajándékát lerakta. Végiglátogatták a templomot is, s ez sok gyereknek újdonsággal szolgált. – Most, első alkalommal csak két napot tartottunk, de ahhoz, hogy igazi mélységeket tudjunk elérni, legalább négy napra lenne szükség, ezért jövőre hosszabb tábort szeretnének – vélekedett Bálint István segédlelkész, hozzátéve, hogy a vakációzáró napok lebonyolításához a Katolikus Magyar Bibliatársulat, a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata, valamint a Szent Ágoston-plébánia Jó Irány családos közössége is hozzájárult.

Daczó Katalin