Szín.Folt és Szín-kron

Játékkal és zenével tér vissza a tábor Fotó: Molnár Ilona

Szín.Folt névvel szervez szaktábort a Valeo Art Egyesület színjátszó csoportja, a székelyudvarhelyi Üvegfigurák, július 29-től egy héten át Ivóban. Az intenzív színházi workshop segít a kezdő színészeknek formában maradni, ugyanakkor új tagokat is szeretnének toborozni. A gyergyószentmiklósi Szín-kron csoport és a Monokultúra egyesület augusztus 17–27. között, Csaracsóban szervez nyári tábort a színház iránt érdeklődő középiskolásoknak.

Szín.Folt névvel szervez július végére tábort a Valeo Art Egyesület színjátszó csoportja, a székelyudvarhelyi Üvegfigurák. Az idei rendezvényre Ivóban kerül sor, ahol hét nap és hét éjjel zajlik majd a fiatal színészpalánták nevelése.
Az udvarhelyi tehetséges diákok számára a nyári vakáció kiemelt rendezvénye a 2016 óta rendszeresen visszatérő színjátszó tábor. Az intenzív színházi workshop segít a kezdő színészeknek formában maradni, illetve felkészülni a színjátszó csoport következő évben rendezett előadásaira. A július 29-én rajtoló tábor programjaihoz bárki csatlakozhat, hisz a szervezők nem titkolt szándéka, hogy még ezen a nyáron újabb tagokat toborozzanak az Üvegfigurákhoz.
Bekő-Fóri Zenkő főszervező elmondta, hogy gyakran a színművészeti oktatási központokban diplomázott, korábbi színjátszósok is visszatérnek köreikbe azért, hogy megosszák tudásukat a fiatalabbakkal. Idén anyagi okok miatt a Fészek Kulcsosházba költöznek, az Ivó völgyébe. A szervezők tapasztalatai alapján a természetben való összezártság építő jelleggel hat a résztvevőkre, akik ezáltal kilépnek a város sodrásából, s jobban figyelnek egymásra.
– Számomra a színjátszó táborok jelentették a diákéveim legszebb pillanatait. A Vitéz lelkek csoport tagja voltam, a foglalkozásaink megkoronázása mindig egy nyári tábor volt. Az ott megtapasztalt önállóságot, kapcsolatépítést és összetartozást szeretném továbbadni az általam vezetett Üvegfiguráknak is – nyilatkozta lapunknak a főszervező.
A jelentkezéshez nem szükséges színjátszó múlt, csak jókedv és kíváncsiság. Ezt tükrözi a soron következő tábor #akarszejátszani mottója is. A táborba 14 és 18 év közötti diákokat várnak, de a 18 év fölötti egyetemistáknak is marad hely. Idén legtöbb 25 főt tudnak fogadni. Zenkő szervező és táborvezető is egy személyben, hisz ő tartja majd a tanulóknak a legtöbb foglalkozást. A programok közül kiemelte a zenés tevékenységeket, Faluvégi Chripkó Krisztina énekes vezetésével. Továbbá az intenzív edzéseket Prezsmereán Péterrel, a készségfejlesztő játékokat, a szituációs játékokat, illetve az improvizációs gyakorlatokat. Az amatőr színjátszóknak nyújtott szakmai segítség abban nyilvánul meg, hogy Zenkő évente más-más színházi területről vonz be szakembereket a tábor szervezésébe. Idén a zene kerül főszerepbe, de korábban a tábor meghívottja volt Szalay Zsanett Pyny Erőszakmentes Kommuniáció tréner, Kányádi György koreográfus, Győrfi Kata költő, dramaturg, Barabás Árpád, Fincziski Andrea és Kőmíves Boróka színművészek.
A Szín.Folt tábort Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Color Metal támogatja, több helyi kisvállalkozó, illetve magánszemély mellett.
Színház iránt érdeklődő középiskolásoknak tart nyári tábort a gyergyószentmiklósi Szín-kron csoport és a Monokultúra egyesület augusztus 17–27. között, Csaracsóban. A résztvevők kipróbálhatják és fejleszthetik magukat a színjátszás területén, megismerhetik, hogyan működik a színház, megtapasztalhatják milyen az igazi csapatmunka.
A Csalamádé di­ák­szín­ját­szó ­tá­bor már nyolcadik kiadásához érkezett, de az idei rendhagyóbb lesz, mint az előzőek. Ahhoz, hogy a táborjellege megmaradjon, és tudjon fennmaradni, átalakították, így az eddig két-három hetet felölelő eseményt most tíz napra rövidítették, és nem egy nagyszínpadra vitt előadás létrehozása lesz a cél.
– Mivel nem egy előadást készítünk elő a tábor ideje alatt, inkább színház-összművészeti tábornak nevezzük a Csalamádét, ami azt jelenti, hogy különböző színházi meghívottak vezetésével zajlik a műhelymunka a tábor ideje alatt. Zene, koreográfia, díszlet- és jelmeztervezés, dramaturgia, teatrológia szerepel a kínálatban – tájékoztatott Kolozsi Borsos Gábor szervező.
A műhelymunka során tanult elemeket a diákok felhasználják egy jelenetben, amit az utolsó napon mutatnak be nagyobb közönségnek a tábor helyszínén.
„Ha 14–18 év közötti középiskolás vagy és érdekel a színház, meg minden, ami vele kapcsolatos, akkor még lehet jelentkezni a Csalamádé színjátszó tábor Facebook-oldalán, privát üzenetben” – bíztatják a fiatalokat a szervezők.

Miklós Dalma
Fórika Dóra

: an accessible web community