Szijjártó Péter: sokat tett hozzá a magyar–román kapcsolatokhoz a gazdasági együttműködés

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (j) és Claudiu-Iulius-Gavril Nasui gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter közös sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. április 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar–román gazdasági együttműködés közös sikertörténetek sorával erősítette a két ország kapcsolatát – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután hivatalában fogadta a román kormány gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterét.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (j) és Claudiu-Iulius-Gavril Nasui román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter kezet fog a Magyar–Román Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 8. üléséről szóló jegyzőkönyv aláírásán Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. április 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter szerint a két állam viszonyát a szoros egymásra utaltság határozza meg. Magyarország számára ez abban nyilvánul meg, hogy Románia a 4. legfontosabb exportpiaca, a magyar tőke számára pedig a 6. legfontosabb célország. A kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte a 8 milliárd eurót – tette hozzá.

A magyar vállalati eredmények közül kiemelte, hogy a Mol újabb 14 benzinkutat, és 40 elektromos töltőállomást építhet ki a román autópályák mentén, a romániai OTP pedig 50 millió eurós tőkeemelést jelentett be, és már a 97. bankfiókját nyitotta meg. Az MVM lakossági szolgáltatásokat indított a szomszédos országban, a Richter pedig magyar kormánytámogatással fejleszti marosvásárhelyi üzemét. Magyar cégek 22 milliárd forint támogatást nyertek, 45 milliárd forint romániai befektetéshez – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón aláírták a Mátészalka–Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről szóló megállapodást, amely a 3. autópálya-összeköttetés lesz a két ország között. Az új szakasz 2024-ben nyílik meg.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy az időszakosan működő 10 határátkelőhely közül az eleki, valamint a dombegyházi állandó átkelést fog biztosítani. Még az idén megjelenik a kiírás a Budapest–Bukarest vasútvonal utolsó magyarországi szakaszán a második vágány kiépítésére. Lezárult az a tender is, amely lehetővé teszi a Fekete-tenger alól kitermelt gáz eljuttatását Magyarországra – mondta a tárcavezető.

A rendezvényen aláírták azt a szándéknyilatkozatot is, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Román Kereskedelmi és Iparkamara fogalmazott meg a román–magyar vegyeskamara létrehozásáról.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár (j) és Gabriel-Catalin Sopanda, Románia magyarországi nagykövete aláírja a Mátészalka – Csenger és Óvári – Szatmárnémeti közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szóló megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. április 9-én. Mögöttük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Claudiu-Iulius-Gavril Nasui román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter (b). Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Claudiu-Iulius-Gavril Năsuit szerint a pénteken kötött megállapodások biztosítani fogják a gazdasági kapcsolatok bővítését, amely mindkét fél számára tartogat kihasználható lehetőségeket. A miniszter üdvözölte a magyar beruházásokat, és hozzátette, hogy a román cégek magyarországi beruházásai is jelentős bővülés előtt állnak. A kapcsolatok fejlesztését indokolja az is, hogy a járvány felértékelte a minél rövidebb ellátási láncokat, ami megköveteli a közvetlen együttműködések erősítését a szomszédos államok között – hangsúlyozta.