Szigorú szabályok közt, de biztonságban

Meglehetősen szigorú szabályo­kat kell betartaniuk a megye há­rom legnagyobb városában a hajléktalanok, hogyha be szeretnének jutni a hajléktalanszállókra. Nem is fertőződött meg még senki koronavírussal. A szabályok némelyikével nem feltétlenül elégedettek a hajléktalanok, ugyanakkor fegyelmezetten betartják a járványügyi előírásokat. Munkatársaink Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában néztek utána a hajléktalanszállók működésének.

Szigorú óv­in­téz­ke­dé­se­ket ve­ze­ttek be a gyer­gyó­szent­mik­ló­si hajléktalan- és anyaszállón az otthon lakóinak védelme érdekében. Eddig még egyikük se betegedett meg ezeknek köszönhetően. A télre felkészültek, ám a pincében bőven van hely nagyobb mennyiségű tartaléknak is.

Gyergyószentmiklós: jól viselik a szigorításokat

21 lakója van most a Kossuth Lajos utcai hajléktalan- és anyaszállónak, közülük három anyuka hat gyerekkel az emeleten lakik, a többiek a földszinti szobákban élik mindennapjaikat. Az otthonban mindig is szigorú szabályok mentén éltek a lakók, a világjárványban pedig újabb szigorításokra volt szükség. Látogatókat egyáltalán nem fogadhatnak, kimenni csak indokolt esetben lehet az udvarról

– Kemény megszorításokat hoztunk, de jól viselik, nem dühöngenek, nem is elégedetlenkednek, megértették, hogy ez egy veszélyes járvány és óvakodni kell – mondta az otthont fenntartó Ora International Segélyszervezet vezetője, Jeszenszky Teréz. Az otthon lakói egyáltalán nem szabad kijárjanak, kivéve azokat, akiknek orvoshoz kell menniük vagy gyógyszert kell vásárolniuk, de utóbbit is inkább igyekeznek beszerezni a szálló vezetői. A házban rendszeresen fertőtlenítenek, a lakók pedig nem járhatnak át egymás szobáiba. Van egy társalgó a földszinten, ott vagy kint a kertben találkozhatnak, beszélgethetnek – ismertette a részleteket a működtető. Gyakran fertőtlenítenek, és az ebédlőbe is kisebb csoportokban mehetnek be a lakók, hogy tartani tudják a megfelelő távolságot.

– Túl vagyunk már egy rendbéli tesztelésen, mindenki negatívnak bizonyult eddig. Örvendek, mert azt jelenti hogy jól végeztük a munkát, jól védekeztünk és a lakók is fegyelmezettek, megértették a helyzet súlyosságát – összegezte Jeszenszky Teréz. Hozzáfűzte: az óvintézkedések miatt jóval több a kiadása most az otthonnak, mert alaposan be kellett vásárolni fertőtlenítőkből és védőfelszerelésből is. Maszkokat vettek mindegyik lakónak, a konyhán dolgozóknak pedig teljes védőfelszerelést biztosítanak. Az intézmény számára minden év végén jótékonysági akció keretében gyűjtenek tartós élelmiszereket a városban, idén sem marad el a program.

A segélyszervezet vezetője szerint nem mindenki, aki rákényszerül vonul be szívesen a hajléktalanszállóra, hiszen szigorú szabályokat kell betartani ott, alkohol fogyasztása például tilos, és be kell segíteni a teendőkbe. Akinek nem esik nehezére alkalmazkodni a szabályokhoz, azok igazi otthonra találhatnak ott. Jó körülmények állnak a bentlakók rendelkezésére az otthonban. A mindennapi házimunkát maguk a bentlakók végzik el, az udvaron is segítkeznek, amiben csak kell. Program szerint végzik el a tennivalókat, csak így biztosítható a kellemes meleg, a rend, a tisztaság. Hozztette: az elmúlt években házasságkötésre is volt példa a házon belül, többen rendbe hozták az életüket, munkahelyet, más lakhatást találtak. Vannak olyan lakók is, akik már több éve ott húzzák meg magukat.

Telt ház van Székelyudvarhelyen

Teljes kapacitással, azaz 11 fővel működik jelenleg a szé­kely­udvarhelyi hajléktalanszálló. A szociális intézménynek főként állandó lakói vannak, ami azt jelenti, hogy mindig ugyanazok a személyek térnek vissza, ritkán kerül be egy-két új ember a rendszerbe, így az éjszakai fagyok beállta nem befolyásolta a lakóik számát – tudtuk meg Farkas Rékától, a szociális intézményt működtető Híd az égen Egyesület vezetőjétől. Mint mondta, a Budvár Szociális Központnál működő éjszakai szálló igénybevételéhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek, többek között érvényes koronavírusteszttel kell rendelkeznie az új jelentkezőnek, továbbá vér- és tüdővizsgálatot igazoló okmánnyal. Erre azért van szükség, hogy megvédjék egymást és a szálló személyzetét is a betegségektől. A hajléktalanszálló délután 5 órától reggel 8 óráig biztosít menedéket a rászorulóknak. Érkezéskor a gondnok fogadja a lakókat, átnézi, hogy mi van náluk, hiszen vágó-, szúróeszköz bevitele tilos, és alkoholos állapotban sem lehet igénybe venni az éjszakai menedéket. A szállóra érkezőknek kötelező a fürdés, amihez biztosítják a tisztálkodási eszközöket, de mosási lehetőségük is van, ugyanakkor meleg ételt is kapnak. A hajléktalanszálló a karantén alatt is működött, a lakói abban az időszakban 24-ből 24 órát töltöttek a szociális intézmény falai között, sőt a gondnokok is bent laktak, kéthetente váltották egymást. Jelenleg a szállóban három férfi és egy női gondnok alkalmazott van, aki a bentlakók szociális ügyeit intézi, mint például a gyógyszerek felíratása a családorvosnál vagy küldőpapír kérése. A szociális létesítményben egy férfi és egy női hálóterem van, továbbá egy ebédlő, egy közösségi terem, fürdőszobák és tusoló található.

Fertőzöttek nélkül a csíkszeredai hajléktalanszállón

Nem volt koronavírusos eset a csíkszeredai hajléktalanszállón – mondta Biró Edit, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szociális igazgatóságának vezetője. A hajléktalanszálló szabályai szerint csak akkor szállhat meg valaki, ha van negatív koronavírustesztje. Azt, aki csak egy napot marad, majd később ismét megszállna, nem tudják ismét fogadni újabb negatív teszteredmény nélkül. Belépéskor mindenkinek fertőtlenítenie kell a kezét, illetve maszkot kell viselnie mindenkinek. A helyek száma korlátozott, és a biztonságos távolságtartás miatt kevesebb személyt tudnak fogadni, mint korábban. Jelenleg tizenöt személy van a hajléktalanszállón, de ez napról napra változik. Állítása szerint, mint minden évben, a hidegebb időjárás miatt egyre többen keresnek menedéket a hajléktalanszállón, és valószínű, hogy hamarosan betelnek a helyek. Mint mondta, telefonon vagy e-mailben is fel lehet venni velük a kapcsolatot, amit lehet, online intéznek el, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. A szabályok betartása az ott dolgozókra is érvényes, ők is maszkban dolgoznak, távolságot tartva egymástól, külön munkát végeznek. Az alkalmazottak időbeosztását is úgy igazították, hogy minél kevesebbet találkozzanak egymással. A kijárási tilalom ideje alatt is sikerült megoldást találni, pár alkalmazott felvállalta, hogy adott időre beköltöznek a szállásra, így ha ismét hasonló szabályok lépnének érvénybe, akkor sem lenne probléma. A hajléktalanok akkor tisztában voltak a helyzet súlyosságával, betartották a szabályokat – mondta végül Biró Edit.