Sziasztok, Gyerekek!

1943-ban ezen a napon szabadalmaztatta Bíró László József újságíró a golyóstollat. A golyóstoll (régies nevén Bíró-toll) a modern íróeszközök egyike, amely egy viszkózus, azaz sűrű tintafolyadékkal töltött henger alakú tartályból, és egy annak végét lezáró, általában sárgarézből, acélból vagy volfrám-karbidból készült, egy milliméter körüli átmérőjű gömbből áll. A toll hegyét a papíron végighúzva a forgó gömb kijuttatja a tintát, ami majdnem azonnal megszárad. Az olcsó, megbízható és karbantartást nem igénylő golyóstollak mára nagyrészt átvették a töltőtollak helyét a hétköznapi használatban. Egyes feltételezések szerint már Galileo Galilei is tervezett egy golyóstollat a 17. században.
Az első golyóstollra vonatkozó szabadalmat 1888. október 30-án kapta meg John J. Loud, egy Baum nevű német feltaláló pedig újabb golyóstollat szabadalmaztatott 1910-ben, majd Van Vechten Riesburg egy másikat 1916-ban. Az első, sorozatban gyártott golyóstollat G. L. Lorenz szabadalmaztatta „Mungo” néven 1924-ben, egy másikat Wenczel Clime 1938-ben Csehországban. Ezek a tollak azonban nem voltak képesek egyenletesen adagolni a tintát: hol elapadtak, hol folyattak. Emellett a tinta a gravitáció hatására folyt ki, így folyamatosan függőlegesen kellett tartani a tollat. Számos további feltaláló próbálta kiküszöbölni ezeket a hibákat, de egyikük sem járt sikerrel. A problémát végül Bíró és munkatársai oldották meg, nem sokkal később már világszerte elterjedt lett ez a típusú írószer. A golyóstoll számos országban ma is az ő nevét viseli: spanyolul birome, franciául biron, angolul néha biro-pennek hívják.
Tudtad-e rovatunkban további érdekességeket olvashattok a golyóstollról, de Gondolkodó-rejtvényünk megfejtéséhez most mégis inkább ceruzát használjatok, hogy kiradírozhassátok, ha valahol tévedtek. E heti nyertesünk Oláh Krisztina (Székelyudvarhely), akinek postán küldünk mesekönyvet. Rajzaitokat, megfejtéseiteket, leveleiteket továbbra is várom szeretettel!
Benedek Enikő


3. rajz (1 ház, virágok,neve tükörírással ) MAGYARI BIBORKA,  6 ÉVES , ELOKÉSZíTO OSZTÁLY, GYERGYÓALFALU
MAGYARI BIBORKA rajza, 6 ÉVES , előkészítő OSZTÁLY, GYERGYÓALFALU