Szertartástér építéséről döntöttek

Vita előzte meg a ravatalozó előtti tér beépítését szorgalmazó elképzelést, de végül a többség hasznosnak látta

A városi ravatalozó előtti tér beépítéséről, úgynevezett szertar­tás­tér kialakításáról döntött a gyer­gyó­szentmiklósi tanács tegnapi rendkívüli ülésén. Noha a döntést vita előzte meg, a határozattervezet megkapta a szükséges többségi támogató szavazatot, és amint hatályba lép, elkezdik a munkálatokat.

Vita előzte meg a ravatalozó előtti tér beépítését szorgalmazó elképzelést, de végül a többség hasznosnak látta
Vita előzte meg a ravatalozó előtti tér beépítését szorgalmazó elképzelést, de végül a többség hasznosnak látta

[dropcap]A[/dropcap] temető területén helyet ka­pó szertartástér kiépítésére írt szerződést kell lényegében elfogadja a tanács, amint ez hatályba lép, rögtön megkezdődnek a munkálatok, hogy még ebben az évben el is készülhessen ez a létesítmény – mondta előterjesztésében Nagy Zoltán alpolgármester. Kifejtette, hogy a munkálatra a közbeszerzési eljárás már lezajlott, lévén szó százezer eurónál kisebb beruházásról, csupán azért terjesztették elő a szerződést a tanácsnak, hogy mindenki számára átlátható legyen az intézkedés. Bajkó László RMDSZ-es tanácsos kifogásolta, hogy milyen kritériumok alapján választották ki a kivitelezőt, nehezményezve, hogy a beruházási osztály vezetőjéhez intézett ez irányú kérdésére nem kapott választ. Nagy Zoltán válaszában rámutatott, hogy első alkalommal terjesztenek a tanács elé ilyen ügyben határozatot, hiszen erre a törvény sem kötelezi őket, vagyis lényegében azzal dolgoztathat az önkormányzat, akivel akar, mindaddig, amíg meg nem haladja a törvény szabta keretösszeget. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a szertartástér beépítésével lényegében a temetési szertartásokhoz méltó környezetet szeretnének létrehozni, amelynek csendjét így sem az áthaladó forgalom, sem pedig a külső zajok nem törik meg, illetve az időjárás viszontagságaitól is védve lennének az egybegyűltek. A rövid vitát követően az ülésen résztvevő tanácsosok többsége elfogadta a határozattervezetet a közel háromszázezer lejes beruházásról. Az összegből a tervek szerint 215 négyzetméteres alapterületű, tetővel védett szertartástér készül négy hónap alatt. A tetőszerkezete és a kerítés fából készül, a megfelelő alapozást követően a padlót térkövekkel, illetve andezit lapokkal burkolják, a téren padokat helyeznek el, hogy a temetési szertartásra egybegyűltek helyet foglalhassanak. A terv tartalmazza a jelenlegi drótkerítés kicserélését is, így az utca felől érkező zajoktól védve lesznek a szertartások. A közvetlen beszerzéssel történő procedúrában három cégtől kértek árajánlatot, amelyek közül a helyi Tig-Rad Systems Kft. nyerte el a kivitelezés jogát, a legjobb ajánlatot adva.
A tanácsülés után zárt ajtók mögött tárgyalt az E-Star táv­hő­szol­gáltató vezetőségével a helyi önkormányzat. Vélhetőleg az új árképző paraméterekről tárgyalnak, hiszen a városatyák egybehangzóan irreálisan magasnak találják az E-Star által javasolt, a jelenleginél mintegy 7,5 százalékkal magasabb árat.

Jánossy Alíz

: an accessible web community