Szeretnénk minél több emberen segíteni

0
315

Szegény sorsú diákokat, családokat, intézményeket támogat rendszeresen a csíkszeredai Benignitas Egyesület. A jótékonysági szervezet svédországi partnerének köszönhetően ebben az évben is biztosítani tudta működését, ám néhány tevékenységet át kellett gondolniuk. Bodó Máriával, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

 

– Sokan leginkább „bútorturkálóként” ismerik a Benignitas Egyesület csíksomlyói telephelyét, ám azt kevesebben tudják, hogy a Somlyó utcában található kereskedés jótékonysági célokat szolgál. Pontosan hogyan működik a Benignitas?

 

– Rendszeresen kapunk segélyszállítmányokat testvérszervezetünktől, a höganäsi Loppan szervezettől, Svédországból. Az áru egy részét értékesítjük, és a bevételből származó összegeket, miután kifizetjük a költségeinket, fel tudjuk használni jótékonysági célokra, segélyezésre. A bútorok, ruhák, használati tárgyak, sporteszközök eladásából származó bevételből tartja fenn magát az egyesület és nyújt támogatást csíkszeredai és környékbeli családoknak.

 

– Hogyan sikerült ebben az évben teljesíteni a célkitűzéseket?


– Idén a mi tevékenységünket is befolyásolta a koronavírus-járvány. Két hónapig nem is voltunk nyitva, az alkalmazottakat kényszerszabadságra kellett küldenünk, erre az időszakra igénybe vettük az állami hozzájárulást, így tudtuk biztosítani a fizetéseket. Ezenkívül a meglévő tartalékainkat használtuk, ami eléggé meg is fogyatkozott.

 

– Milyen tevékenységeik vannak?

 

– Elsősorban karitatív tevékenységeink vannak. Hátrányos helyzetű családokat és tanulókat segítünk rendszeresen. Ezenkívül közintézményeket is támogatunk: iskolákat, óvodákat, vagy a megyei kórházat is. Egyéni kérések esetén is tudunk segítséget nyújtani, ám ennek szigorú feltételei vannak. Ha valaki egyénileg fordul hozzánk segítségért, minden esetben kérünk valamilyen igazolást a helyzetéről. Például olyan, a plébániákról vagy polgármesteri hivataloktól hozott igazolásokat fogadunk el, amelyekben részletesen leírják az illető helyzetét. Vagy egészségügyi problémák esetében orvosi igazolásra van szükség.

 

– Milyen kiemelkedő támogatásokat nyújtottak ebben az évben?

 

– Csatlakoztunk a megyei tanács felhívásához, és több alkalommal támogattuk a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat. Bútorzatot, többek között betegágyakat tudtunk felajánlani és egyéb felszereléseket is, ezenkívül pénzadománnyal is hozzájárultunk a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez.

 

– Jellemzően milyen problémákkal keresik meg Önöket az emberek?

 

– Általában olyanok keresnek meg bennünket, akiknek nincs jövedelmük, vagy nagyon kevés pénzből tudnak gazdálkodni. Nem jut a gyógyszerek kiváltására, fűtésre, tüzelőre. Ezeknek az embereknek sokszor a minimális szükségleteikre sincs pénzük.

 

– Hány emberhez jut el a segítségük?

 

– Az idei bizonytalan helyzetben némileg csökkent azok száma, akiket segíteni tudtunk. Egyébként évente 2-3 diákot szoktunk segíteni a tanulmányaik végzésében, ebben az évben csak egy tanulónak tudunk ilyen támogatást nyújtani. Alkalmanként azonban számos igényt ki tudtunk elégíteni akár gyógyszervásárlásról vagy élelmiszerbeszerzésről legyen szó. Szeretném kihangsúlyozni, hogy minden alkalommal bizonyítani kell a rászorultságot, ezzel a visszaéléseket szeretnénk megelőzni. Ezenkívül kapcsolatban állunk és együttműködünk más szervezetekkel. Megemlíthetem például a Csibész Alapítványt, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületét vagy akár a Hargita Megyei Roma Szövetséget.

– Milyen településekre jut el a segítségük?

 

– Csíkszeredán kívül számos helyről fordulnak hozzánk, főleg kisebb településekről. Segítettünk Csinódon, Szentmiklóson, Csi­bá­ban, Tusnádfürdőn, a Gyi­me­sekben, de lehetne még sorolni. Nem kötjük lakhelyhez a segítségnyújtást, legutóbb egy Bákó megyei személynek segítettünk például hallókészülék beszerzésében.

 

– Hogyan befolyásolta működésüket a világjárvány?

 

– Svédországi partnerrel dolgozunk együtt. Mivel ott nem voltak olyan szigorúak a járvány elleni intézkedések, rendszeresen érkeztek a segélyszállítmányok. Problémát inkább az okozott, hogy hogyan rakjuk le a szállítmányokat, hiszen nálunk viszont szigorú szabályok voltak érvényben. Betartottuk az óvintézkedéseket az üzletben, emiatt kicsit csökkent a forgalom, hiszen gyakran sorban kellett állni az egy időben bent tartózkodó személyek számának korlátozása miatt. 

 

– Volt olyan tevékenység, amiről le kellett mondaniuk ebben az évben?

 

– Minden évben szoktunk nagyszabású karácsonyi ajándékozási akciót szervezni. Idén lehetetlen volt az például, hogy a székhelyünkön fogadjunk családokat és ott adjuk át az ajándékainkat. Az idei karácsonyi akciónk során egy bizonyos intézményt támogattunk jelentősebb adományokkal. Kiválasztottuk a szépvízi idősek otthonát és készpénzt adtunk nekik ajándékcsomagok összeállításához, ezenkívül ruhaneműkkel is kedveskedtünk a bentlakóknak.

 

– Milyen tervekkel vágnak neki a 2021-es évnek?

 

– A bizonytalan helyzet miatt nem tudunk igazán előre tervezni. Az év eleji vezetőségi gyűlésen értékeljük az elmúlt év tevékenységeit és határozzuk meg a következő évi célokat. Amíg nem látjuk pontosan, hogyan alakul a járványhelyzet, addig nehéz bármilyen tevékenységet tervezni. Szeretnénk természetesen megtartani az alkalmazottainkat, folytatni a tevékenységeinket és továbbra is minél több rászorulón segíteni.