Szeretne még az élvonalban játszani

A Besztercével szerzett bajnoki bronz jelenti a legtöbbet | Fotó: Dan Potor

Győzelemmel indította az új idényt a HC Hargita Székelyudvarhely másodosztályú női kézilabdacsapata, miután vasárnap 25–23-ra legyőzte a Bákói VSK csapatát. Szabó Szilvia kiemelkedő teljesítménnyel, tíz találattal vette ki részét az udvarhelyi lányok sikeréből.

A Besztercei VSK-nál töl­tött hét idény után, a vasárnap elkezdődött új idény nyitányán ismét udvarhelyi színekben lépett pályára Szabó Szilvia. A zetelaki születésű irányító nem kis részt vállalt a Székelyudvarhelyi HC Hargita sikeres bemutatkozásából, kereken tíz alkalommal vette be a bákóiak kapuját. Ki is faggattuk az udvarhelyi győzelem sikerkovácsát.
Harmadikos korában Zetela­kán kezdett el kézilabdázni Tamás Zoltán tanár úr irányítása alatt, a nyolcadik osztály befejezéséig ott is játszott. Középiskolás tanulmányait már Székelyudvarhelyen folytatta, így a kézilabda-mérkőzéseken is már Udvarhely színeiben lépett pályára. Érettségi után jött életének első, igazán nagy döntése. – Válaszút előtt álltam, döntenem kellett, hogyan tovább. Egyetemre szerettem volna menni, de a kézilabdától sem szerettem volna elszakadni, kapóra jött hát, hogy akkoriban Udvarhely csapatot szeretett volna indítani a hazai másodosztályban, amit sajnos akkor még nem sikerült megvalósítani – emlékszik vissza Szilvia.
Így került Besztercére, élete első professzionális szerződését írta alá, amikor elkötelezte magát a Besztercei VSK csapatához. A múlt idény végéig, hét éven át erősítette a beszterceieket, közben az egyetemet is elvégezte. Ő is megdolgozott azért, hogy csapata feljusson az élvonalba, a 2017-es Román Kupában pedig bronzérmet szerzett, és még a román válogatott bővített keretébe is bekerült. További sikerek következtek, 2019-ben országos bajnoki bronzérmet akaszthatott a nyakába. 2020-ban pedig a Besztercei VSK-val a negyeddöntőig jutott a második számú kontinentális sorozatban, az EHF-kupában.
– A bajnoki bronzéremre vagyok a legbüszkébb, azt érzem leginkább magaménak, mert tudom, hogy én is hozzátettem a magamét a sikerhez, mérkőzésről mérkőzésre pályára léptem, sikeres szezont tudtam a hátam mögött – fogalmaz Szilvia.
Szabó Szilvia a HC Hargita egyik legtapasztaltabb, legrutinosabb játékosának számít, edzője, Mester Zsolt abban is számít rá, hogy tanácsokkal lássa el, útba igazítsa, segítse fiatal csapattársait. – Példát szeretnék mutatni, segíteni a fiatal tehetségeket. Ezt tapasztaltam Besztercén is, csak ott fordítva. Amikor odakerültem, az idősebb, rutinosabb csapattársaim sokat segítettek, hála nekik, rengeteget tanultam. Most visszaadnám mindazt, amit ott kaptam – mondja Szilvia. Hozzáteszi, hogy van még egy nagy álma: újra az élvonalban játszani, miért ne, udvarhelyi színekben.
– Ezért edzünk, ezért dolgozunk, hogy csapatunkkal eljussunk oda – vallja az udvarhelyi csapat irányítója.

Szász Csaba

: an accessible web community