Szerencsések vagyunk

Előnye és hátránya is van annak, ha valaki sportújságíróként dolgozik, ebben a koronavírusos időszakban pedig egyre többször hallom, „bezzeg, te láttad a meccset”. Igen, szoktam ezt mondani és mindig hozzáteszem, sajnálom, hogy továbbra is csak néhány kiváltságos személy nézheti élőben kedvenc csapatának teljesítményét.
Úgy nyerte meg a jégkorong Erste Ligát a Csíkszeredai Sportklub, hogy minden mérkőzését üres lelátók előtt játszottak a kék-fehérek. A 2020/2021-es idényre a csíki klubvezetés egy erős csapatot rakott össze, több klasszis játékos is a kék-fehérekhez igazolt, akiket sajnos a szurkolók csak képernyőn keresztül láttak játszani. „Legalább ti láttátok őket élőben játszani, láttátok miként harcolnak az ellenfelekkel, küzdenek meg minden korongért, láttad őket ünnepelni a sikeres meccsek után, vagy láttad őket szomorkodni egy-egy kudarcot követően. Mi sajnos nem láthattuk őket élőben. De azért velük együtt örültünk a sikerek után és bátorítottuk őket a közösségi médiában egy-egy vesztes meccset követően. Tudod, irigyellek, mert láttad őket testközelből játszani” – írta az Erste Liga döntőjét követően egy Sportklub-drukker számomra.
Valóban láttam néhány mérkőzését a Sportklubnak a Vákár Lajos Műjégpályán, ahogyan kijártam az FK Csíkszereda mérkőzéseire is, amikor tehettem. És szomorúan vettem tudomásul, hogy az a vidám társaság, akik mögött álltam a csíki stadionban a koronavírus-járvány előtt, nem lehetnek ott a mérkőzésen. De mindig akadt néhány elszánt drukker, akik a környező tömbházak teraszairól vagy a nyugati lelátó mögötti kerítés túloldaláról próbálkozott meg a meccsnézéssel. Nos, a jégkoronggal más a helyzet: itt csak az láthatja a találkozót, aki a jégcsarnokba bejut. De sajnos sem Csíkszeredában, sem Gyergyószentmiklóson, mi több, Galacon és Brassóban sem lehetnek nézők a műjégpályán.
Ígéret még az év elején volt arra, hogy újra kinyitják a lelátókat a nézők számára. Mint tudjuk, nincs olyan politikus, amely ne tudna ígérni, ha van, az meg nem politikus. És legtöbbször a politikusok ígéretei nem jutnak el a tettek szintjére. Ez történt most is a sportrendezvényekkel kapcsolatosan is. Viszont van egy előrelépés, igaz, azt is csak félelemből hozták meg Romániában. A labdarúgó Európa-bajnokság bukaresti meccseire bemehetnek a nézők. No, nem annyian, amekkora a Național Aréna férőhelye, hanem csak a székek negyedét foglalhatják el a nézők. Ezt is csak azért, nehogy elveszítse az ország a meccsek rendezésének jogát.
A félelem nagy úr, a koronavírus hatása a nagy űr. Legalábbis a lelátókon.

Kopacz Gyula