Szerdán a választott tantárgyból írásbeliznek az érettségizők

Végeztek a vizsgával. Aki csalni próbál, túl korán távozhat és éveket veszíthet | Fotó: László F. Csaba

A választott tantárgy írásbeli vizsgájával folytatódik szerdán a nyári érettségi. Az utolsó vizsganapon, csütörtökön anyanyelvből mérik fel a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok tudását.

Az eredményeket június 27-én 12 óráig kell nyilvánosságra hozni, az óvások benyújtása aznap 12 és 18 óra között történik. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé.

Az Oktatási Minisztérium adatai szerint összesen 126 454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111 329-en ebben az évben, 15 125-en a korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

A jelentkezőket mindennap 7.30 és 8.30 között engedik be a terembe, és a tételek kiosztásától számítva három óra áll rendelkezésükre ezek kidolgozására.

Minden terem megfigyelőkamerákkal van ellátva, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket, számolóeszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet minisztérium.

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Agerpres

: an accessible web community