Szépvízen Vásár biztosan lesz, ünnepség talán

Káposztavágással egybekötött vásárra hívják és várják jövő szombaton a Csíkszépvíz határában húzódó Nád-dűlőbe a térségbeli vásárlókat a szépvízi, csíkszentmiklósi és borzsovai káposztatermesztő gazdák.

Beért a szépvízi káposzta: a csíki község káposztáskertjének is nevezett Nád-dűlőben október 10-én, azaz jövő szombaton, a kora reggeli órákban a hagyományoknak megfelelően egyszerre kezdik meg a helyi káposztatermesztő gazdák a fejek vágását és betakarítását. Természetesen nem marad el a helyszínen tartandó káposztavásár sem, ám a betakarítási ünnepély hangulatát emelő kulturális és gasztronómiai rendezvények sorsra – a koronavírus-járvány miatt elrendelt megszorítások és kötelező óvintézkedések miatt – pillanatnyilag még kérdőjeles – mondta tegnap lapunk érdeklődésére Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere.
– Pillanatnyilag még zajlik a csatározás a hatóságokkal, hogy megszervezhetjük-e normálisan a betakarítási ünnepséget, vagy kénytelenek leszünk visszafogni magunkat. Az biztos, hogy október 10-én a vágást megszervezzük, nagyobb hangsúlyt adva a rendezvény vásári oldalának, vásári hangulatának. De hogy a kulturális része milyen formában valósulhat meg, vagy lesz-e egyáltalán, most még nem tudjuk. A jelenlegi szabályok szerint főzni sem szabad, ami pedig a fellépők mellett fontos része volt a korábbi káposztavágási ünnepségeknek – magyarázta az elöljáró.
A betakarítanivalóval szerencsére nincs gond: a szépvízi káposztatermés idén is jónak mutatkozik, így bárkinek módja nyílik már a helyszínen, közvetlenül a termelőktől beszerezni az egészséges, friss fogyasztásra vagy téli savanyúságnak szánt leveles zöldséget. – Jóforma a termés. Várjuk a vásárlókat, lesz káposzta bőven – szögezte le a településvezető.