Szent Miklós Napok online

Három napon keresztül ünnepli névadóját és védőszentjét Gyergyószentmiklós. Az események nagy részét csak az online térben és a Gyergyó TV csatornáján keresztül követhetik a városlakók. Öröm az ürömben, hogy így az elszármazottak és más érdeklődők is bekapcsolódhatnak a Szent Miklós Napok eseményeibe. 

December 4. és 6. között zajlanak a Szent Miklós Napok idén. A háromnapos rendezvénysorozat a digitális térbe költözik a koronavírus-járvány miatt. Mint azt a szervezők közölték: a fontosabb hagyományos rendezvényeket mind megtartják. A XI. Disznótoros fesztiválra is az éterben kerül sor, semmiképp sem akartak lemondani róla a szervezők, hiszen, mint fogalmaztak, az már a város identitásához tartozik. Azt találták ki, hogy minden csapat saját otthonának udvarán, vagy a konyhájában főzzön a szokott szabályok szerint, és a nap folyamán többször is jelentkezzen be élőben és mutassa meg, hogy alakul az étel. Kóstolásra, zsűrizésre így nyilván nem lesz lehetőség, de a csapatoknak biztosítva van az alkalom, hogy most is bekapcsolódhassanak.

– Sokan jelentkeztek eddig. Nemcsak a helyiek: Gyuláról, Pusztavámról és a vajdasági Magyarittabéról is vesz részt főzőcsapat. Disznótoros ételeket kell főzni most is, húsost, káposztást és levest – ismertette az esemény szervezője, Czink Attila. Az élő kapcsolások között az eseményhez kötődő beszélgetéseket közvetítenek, kézművesek, helyi kistermelők mutatkoznak be. 

A Mikulással való találkozásra is lesz alkalmuk a gyerekeknek. Délután 17 és 20 óra között minden óvodáskorú és elemis gyereket felkeres ajándékával a nagyszakállú, azt kérik a szülőktől, hogy az ablakokba tett gyertyával jelezzék, hogy otthon vannak, szívesen látják a vendéget. 

– Megfelelő higiéniai feltételek között fogja a Mikulás átadni az ajándékot, a lakás ajtajában. Nem megy be a lakásokba, hogy verset szavaljanak a gyerekek. Elsősorban egy gesztusról van szó, a hagyomány megőrzéséről, hogy egy röpke üdvözlés erejéig találkozhassanak a Mikulással – részletezte Csergő Tibor András polgármester.

Vasárnap tartják a Szent Miklós-templom búcsúját, az ünnepi szónok Sajgó Balázs lesz. A szentmisét és az azt követő körmenetet is közvetíti a Gyergyó TV, de személyesen is részt vehetnek az eseményen a gyergyószentmiklósiak. Péntektől vasárnapig tehát a képernyők előtt ünnepelhet a város és nem csak, színházi és zenés produkciókat láthatnak, lesznek kulturális események is. Barabás-Pál Hajnalka