Széles körű közösségi összefogás a tűzkárosult romák megsegítésére

Húsz faház leégett, több száz ember otthon nélkül maradt a csíksomlyói romatelepen csütörtök este kiütött tűzvészben. A fedél nélkül maradtak egy része a rokonaikhoz menekült, a többiek számára a csíkszeredai önkormányzat nyújtott átmeneti szállást az Erőss Zsolt Aréna városi sportcsarnokban. Nemcsak az önkormányzat, hanem a megyeszékhely és a környező települések civil la­kossága is a bajbajutottak se­gítségére sietett. Pillanatok alatt rengeteg ruhaneműt, tisz­títószereket és tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a sportcsarnokban.


Csütörtök este ütött ki a tűz Csíksomlyón, a Somlyó utca 33. szám alatti romatelepen. A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség adatai szerint mintegy húsz faház égett le. Az építmények lakhatatlanná váltak, ezért a csíkszeredai önkormányzat az Erőss Zsolt Aréna városi sportcsarnokban biztosított ideiglenes szállást a bajba jutott családoknak. A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség közlése szerint túlhevült kémény okozhatta a csíksomlyói nyomornegyedet részben elpusztító csütörtök esti tűzvészt. A lángok gyors terjedését az erős szél is elősegítette. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sebesült meg.

Több mint hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó nyolc szerkocsival több mint öt órán át küzdött a lángokkal. A többnyire romák által lakott nyomornegyedben húsz épület vált a lángok martalékává. A negyed hajléktalanná vált lakosainak egy része rokonokhoz menekült, a többieket, 261 személyt a helyi hatóságok az Erőss Zsolt sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen. Becslések szerint a keletkezett kár 100 ezer lejre rúg, a megmentett javak értéke 400 ezer lejre tehető.

Civilek a pályán. Rohamtempóban segítettek a csíkszeredaiak

Széles körű összefogás a bajbajutottak megsegítéséért

A tüzet a tűzoltók eloltották, a csíksomlyói tűzvész kárvallottjainak segítése azonban csak azután kezdődött. Szinte azonnal széles körű összefogás alakult ki a bajbajutottak megsegítésére, a sportcsarnokban szemmel láthatóan több rakománnyi ruhanemű gyűlt össze nagyon rövid idő alatt, a városi önkormányzat ezért arra kérte a segíteni vágyókat, hogy lehetőleg több ruhát már ne hozzanak, mert nem tudják tárolni.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: 261 személyt szállásoltak el ideiglenesen a sportcsarnokban, közülük több mint 140 kiskorú. Az elöljáró elmondta: próbálták számba venni azokat az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő épületeket, amelyekben elhelyezhetik a hajléktalanná vált családokat, a sportcsarnokban ugyanis csak rövid ideig maradhatnak. A polgármester ugyanakkor arról számolt be, hogy a helyiek hihetetlen szolidaritásról, összefogásról tettek bizonyságot. Az önkormányzat felhívására folyamatosan érkeztek a sportcsarnokhoz a tartós élelmiszer-, cipő- és ruhaadományok.

A városi önkormányzat később közösségi oldalán arra kérte az adományozókat, hogy több öltözködési cikket már ne hozzanak. A polgármester elmondta: pénteken a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság többek között arról döntött, hogy koronavírus-tesztet végeznek a sportcsarnokba zsúfolt hajléktalanokon, hogy megelőzzék a járvány esetleges terjedését. Aki betévedt a sportcsarnokba, láthatta is, amint az egészségügyi szakemberek csapata védőruhába öltözve dolgozik.

Üzent az államfő

A tűzvész elérte az országos sajtó ingerküszönét. A városi önkormányzat közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy Klaus Johannis államfő is üzent a megyeszékhely vezetőinek. Mint írták: Klaus Johannis telefonon lépett kapcsolatba Korodi Attila polgármesterrel, és köszönetét fejezte ki a válsághelyzet gyors kezeléséért, továbbá megköszönte a csíkszeredaiak és a környékbeliek szolidaritását. A közlemény szerint az államelnök arról biztosította a polgármestert, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányzati intézmények a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsák a bajbajutottak számára. Korodi Attila az államelnöknek elmondta: minden téren megoldást keresnek a kialakult helyzet kezelésére – olvasható a közösségi oldalon közzétett közleményben.

A bárányok hallgatnak. Ez maradt a tűz pusztítása után 

További segítség érkezett

A segítségnyújtás itt nem ért véget. Szombaton több mint egymillió forint (hivatalos napi árfolyamon számolva 13 532 lej) értékű adományt hozott a Magyar Református Szertetszolgálat a csíksomlyói tűzvészben otthonukat vesztett bajbajutottak megsegítésére. Az adományt hivatalosan szombat délután adták át a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna előterében.

Juhász Márton, a Magyar Református Szertetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta: pénteken értesültek a tragikus tűzesetről.

– Rögtön elhatároztuk, hogy amiben módunkban áll, segítséget nyújtunk és eljövünk a határon túli testvérekhez – számolt be.

Mint mondta, felvették a kapcsolatot Tóth László csíkszeredai magyar főkonzullal, Sógor Enikő alpolgármesterrel, hogy megtudják, ténylegesen mire van szükség.

Hozzáfűzte: elsősorban tartós élelmiszereket hoztak, nagyjából egy bő hétre, tíz napra lehet elegendő a csíkszeredai sportcsarnokban elszállásolt károsultaknak, másodsorban pedig tisztálkodási szereket hoztak, hiszen a koronavírus-járvány kellős közepén szükség van arra, hogy a higiénés feltételek is megfelelők legyenek. Ezenkívül nyolcezer szájmaszkot is hoztak, továbbá gondoltak a gyerekekre is, akiknek a tanszerei megsemmisültek a tűzben, tehát hoztak tanszereket. A gyerekeknek ugyanakkor jut játék is a református szeretetszolgálat jóvoltából. Emellett a szállítmány részeként hoztak még gyermekruhákat, pelenkákat. Juhász Márton ugyanakkor elmondta: hétfőn Kőhalomból további adományok érkeznek, és várhatóan adománygyűjtésbe kezdenek az újjáépítéshez.

Tóth László csíkszeredai főkonzul ugyanakkor elmondta: nemcsak a Magyar Református Szertetszolgálat kereste meg őket, hanem több más civil szervezet és magánember is, akik mind afelől érdeklődtek, hogy hogyan segíthetnének.

– Nem túlzás kijelenteni, hogy ami történt, az katasztrófa, úgyhogy minden segítség elkel és jó jön – mutatott rá Tóth László.

A városháza nevében Sógor Enikő alpolgármester köszönte meg az adományt. Mint fogalmazott: a Magyar Református Szeretetszolgálat segítsége olyan volt, mintha levelet írtak volna az „angyalnak”, és az pontosan azt szállította volna le időben, amit a levélben kértek. Hozzáfűzte: hétfőtől kezdődik a gyerekek oktatása, ezért a tanszerek is épp a legjobb időben érkeztek.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere ugyanakkor elmondta: a városháza azt tervezi, hogy beilleszkedési programot fognak indítani, amelybe nemcsak a most otthon nélkül maradt személyeket, hanem a város másik két roma közösségét is megpróbálják bekapcsolni. Hozzáfűzte: a tűzvész kárvallottjainak most a főként gyógyszerekre lenne szüksége, ezért gyógyszereket célszerű most a leginkább adományozni. Elsősorban hűlés és hasmenés kezelésére alkalmas gyógyszerekre lenne szükség. A polgármester ugyanakkor megemlítette, hogy a helyi és megyei önkormányzat eddig az igényekhez képest kevés átmeneti szálláshelyet tudott azonosítani a károsultak számára. További szálláshelyekre lenne szükség, amelyeket akár kormányzati szervezetek is felajánlhatnának. Hozzáfűzte: időközben a Maros megyei RMDSZ tisztítószerekből és pelenkákból álló adománya is megérkezett.

Az egészség az első. Koronavírusra tesztelték a bajbajutottakat       fotó: László F. Csaba

 

Lelki segélynyújtás

Lelki segélynyújtásra is szükségük van a csíksomlyói tűzvészben mindenüket elvesztő károsultaknak – derült ki Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármesterének a városháza közösségi oldalán szombaton közzétett videóbejegyzéséből. A civil foglalkozását tekintve pszichológus elöljáró elmondta: ilyenkor gyászfolyamat zajlik le az emberekben.

– Ha nem segítünk, hogy túléljék, feldolgozzák ezt a helyzetet, akkor kaotikus állapot következhet be, akár erőszakos cselekedetekhez vezethet az az összezártság, amelyben már három napja élnek – mutatott rá Sógor Enikő szombaton közzétett videójában. 

Hozzáfűzte: épp ezért fontos, hogy megfelelő szállás, higiéniai feltételek biztosítása mellett programokat is szerveznek a tűzvész károsultjai számára. Beszámolója szerint a Hargita néptáncegyüttes például már második napja tart foglalkozást a gyerekeknek, akik ezt nagyon élvezték. Ugyanakkor a táncfoglalkozások mellett rajzfilmeket is vetítenek a gyerekeknek. Ezenkívül segítséget kértek a sepsiszentgyörgyi és szatmári Máltai Szeretetszolgálattól, így most egy egész nagy csapat mentálhigiénés szakember, szociális munkás, önkéntes dolgozik a sportcsarnokban András Lóránt vezetésével. Igyekeznek valamennyi családdal szóba állni, felmérik az igényeiket, egyáltalán emberi módon kezelni a kialakult helyzetet. A szociális munkások és önkétesek segítenek optimálisan megszervezni a bajbajutottak ellátását. A máltai szeretetszolgálat tevékenysége valószínűleg 3-4 napig is eltart majd. Az iskolás korú gyerekeknek a Xantus János iskola tanítói fognak rendes oktatási programot biztosítani hétfőtől. A Hargita Megyei Pszichopedagógiai Tanácsadó Központ pszichológusai is szerepet vállalnak a gyerekek lélektani gondozásában.

A református szeretetszolgálat ajándékot adott át Csíkszereda elöljáróinak      fotó: László F. Csaba