Székelyudvarhelyi alkotópáros győzelme

Munka a fesztiválon is. A díjazottak Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendezővel szemben Fotó: Magyari Tekla/FB

Gergely István, azaz Tiszti egy napját követte végig Magyari Tekla és Simó Csaba, a Csibészek patrónusa című kisfilm elnyerte a nyolcadik alkalommal megrendezett Kulturális Filmek Fesztiváljának fődíját. Az alkotópárosnak ez már a sokadik elismerése, a díjak mindig erőt adnak és lehetőséget is teremtenek értékmentő munkájuk folytatásához.

Magyarországon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán tartották meg a hétvégén a filmes fesztivált, ahol a magyar kultúra értékeit a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar közösségeiben tovább éltető embereket bemutató portréfilmek versenyeztek. A székelyudvarhelyi–máréfalvi alkotópáros, Magyari Tekla szerkesztő-riporter és Simó Csaba operatőr-vágó a Csibészek patrónusa című filmmel nevezett be a fesztiválra, a több évtizede működő Csibész Alapítvány alapítóját hozva közelképbe.

Akiket érdemes megmutatni

Az egykori csíksomlyói plébános, Gergely István – vagy ahogyan sokan szólítják, Tiszti – által létrehozott gyermekházakban sok száz székelyföldi és moldvai fiatal kapott új esélyt egy teljesebb életre. Tekláék elkísérték egy nap Tisztit a szokásos útjain, teendőin át, és így készült el a valamivel több mint 5 perces film.
– Évről évre olyan nagy hatású székelyföldi emberek portréit küldjük erre a rövidfilmmustrára, akik hatnak, meghatározóak, karizmatikusak, akik fáradhatatlanul tesznek a kis közösségeik érdekében, akiket érdemes megmutatni – ha ismertek, ha nem –, hogy egy kis „fényt” kapjanak. Akik követendőek, akik jó példáikkal magasan elöl járnak. Ilyen, nagybetűs embernek látjuk a fődíjas filmünk főszereplőjét, Gergely István Tisztit, a csíksomlyói Csibész Alapítvány alapítóját is. Úgy érezzük, több mint harmincéves tevékenysége példaértékű, fiatalok százai köszönhetik – közvetve vagy közvetlenül – neki az emberhez méltó életet, a mélyszegénységből való kiemelkedést, Tiszti mindannyiunknak sokat taníthat – fogalmazott Magyari Tekla, a film szerkesztője, riportere.
A már többször, több helyen is díjazott alkotópáros nem először vesz részt a Kulturális Filmek Fesztiváljának versenyprogramjában. Korábban ugyanezen a megmérettetésen nyerte el a zsűri tetszését a Haáz Sándor karnagyról készített mi­ni­port­ré­juk, de egy, akkor még teljesen ismeretlen, fiatal zetelaki patkolókovács, Jakab Árpád hitvallása is gyümölcsözőnek bizonyult a fesztivál első kiadásán – tudtuk meg Magyari Teklától.

A díj néha a túléléshez is kell

A fesztiválon részt vevő 24 kisfilmet online is meg lehet tekinteni, sőt, a közönség is értékelhette azokat, majd a hétvégén, a döntőben a Koltay Gábor filmrendező vezette szakmai zsűri véleményezte az alkotásokat. Az egymillió forintos fődíjat értékes ajándék kíséretében a Csibészek patrónusának alkotói érdemelték ki.
– Megtiszteltetés és kedves megerősítés természetesen ez a rangos elismerés – még inkább, ha azt a magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László adja át a csodás Józsa Judit-kerámiákkal együtt – de prózai módon, ezek a díjak a túlélésünket biztosítják: nyaranként a televíziós magazinműsorok, amelyeknek dolgozunk, sajnos szünetelnek, így gyakorlatilag az ilyen megmérettetéseken szerzett nyeremény (szinte) az egyetlen jövedelemforrásunk. Szoktuk is mondani, hogy a Jóisten évről évre ezzel segít ki bennünket, hogy a nehézségek közepette se adjuk fel, és folytathassuk az értékmentő munkánkat – mondta Magyari Tekla.
A székelyudvarhelyi alkotópáros díjazott kisfilmje már közel nyolcszáz megtekintésnél tart, érdemes a többi filmért is meglátogatni a 8.kultfilm.hu oldalt.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community