Székelyudvarhely nem enged a 48-ból

Anyaországi és hazai adományokból, támogatásokból nagy mennyiségű székely zászlót oszt ki a Magyar Polgári Párt Székelyudvarhelyen. A cél az, hogy a közelgő március 15-i ünnepség, valamint az azt követő hétköznapok során minél több kék-arany lobogó lengjen a városban.

Polgári kiállásra ösztönöznek a polgáriak. A zászlót adják hozzá Fotó: Magyar Polgári Párt

Gálfi Árpád székely­ud­var­helyi polgármester – aki egyébként az MPP helyi elnöke is – közösségi oldalán nemrég azt közölte: „Eldöntöttük, hogy ezután, ha el kell távolítanunk közterületről, vagy közintézményről a székely zászlót, akkor több százzal, vagy akár több ezerrel pótoljuk, olyan magánterületekre tűzve ki azokat, amelyeken nem tiltja a törvény”.
Pénteken a párt vezetősége már arról értesítette a lakosságot, hogy anyaországi testvértelepüléseknek, határon túli és hazai vállalkozóknak köszönhető nagyvonalú adományokból szép számban gyűltek össze székely zászlók és falra szerelhető tartószerkezetek, de lobogót tartó rúddal is szolgálnak.
A kék-arany zászlók és tartozékok szétosztása nagy ütemben zajlik Székelyudvarhelyen. Balázs Árpád, az MPP irodavezetője elmondta, hogy a Kossuth utca 20. szám alatt hétköznapokon 10–13, illetve 15–17 óra között várják az érdeklődőket, akik ingyenesen vihetnek el a különböző méretű lobogókból. A Vár utca 4. szám alatti demokráciaközpontnál is van még a zászlókból, itt hétköznapokon 9–16 óra között tartanak nyitva. Azoktól, akik átvették és ki is tűzték lakásaikra, cégük, üzletük homlokzatára a lobogót, egy-egy fotót is kérnek, ezeket a Facebook közösségi portálon lehet követni. Az MPP-nek mindezzel az a célja, hogy a közösség ezáltal is nyilvánítsa ki elhatározását, hogy szimbólumait bátran felvállalva, nem enged semmilyen megfélemlítésnek, fenyegetésnek.
Balázs Árpád arról is tájékoztatott, hogy jól halad és tovább folytatódik a Dan Tanasă ellen benyújtott bűnvádi panasz támogatására szervezett aláírásgyűjtés, a lakosság szintén a Magyar Polgári Párt irodájában láthatja el kézjegyével az ívet. Mint mondta az irodavezető, tegnap délelőtt már a félezret is meghaladta az Udvarhelyen leadott szignók száma, aki csatlakozna a kezdeményezéshez, a fentebb említett időpontokban teheti meg.
Egyébként Székelyudvarhely lesz a helyszíne a Magyar Polgári Párt központi megemlékező ünnepségének, és pénteken, március 15-én a Márton Áron téren is osztják majd a székely zászlót.

Asztalos Ágnes