Székelyudvarhely költségvetés-tervezete: A kivitelezés és felkészülés

Belenyúlhatunk a költségvetésbe. Miből gazdálkodik, mire költ Székelyudvarhely idén?

Több korábban megnyert uniós pályázat idén jut a kivitelezési fázisba, és saját forrásokból is jelentős összeget szán a városvezetés megkezdett és új beruházásokra. A büdzsé tervezetét bárki tanulmányozhatja, hiszen az országban egyedüliként Székelyudvarhelynek van online interaktív költségvetése.

Tegnap a Városházán mutatták be a város idei költségvetésének tervét. Ennek kapcsán Gálfi Árpád polgármester kijelentette, hogy a legfőbb cél jelentős haladást elérni a megkezdett, illetve megnyert projektekben.

Kultúra és sport

A keretszámokat Szilágyi István gazdasági igazgató ismertette. A bevételi oldalon 115 millió lejjel számolnak, ez az összeg nagyobb, mint a tavalyi, a növekedés az elnyert EU-s pályázatoknak és állami projekteknek köszönhető, a behozott támogatások a bevétel 73 százalékát teszik ki.
– Rendezvényekre jóval kevesebbet költ idén a város, mint mondjuk két évvel ezelőtt. Egyetlen nagyobb volumenű esemény, amelyre pénzt különítettek el, az a Könyv éve program központi rendezvénye lesz, amelyet augusztusban szerveznének meg. A tematikus év miatt több pénzt, 1 412 000 lejt kap a könyvtár – mondta Pálfi Kinga alpolgármester.
Kultúrára összesen 7 527 000 lejt különítenének el, ez az összeg nagyobb, mint a tavalyi (6 971 000), de kisebb, mint a 2019-es költségvetésben szereplő szám (8 490 000). A sportpályázatokra 1 200 000 lejt szánnak, a Városi Sportklub működési költségeire pedig 931 000 lejt adnának idén.

Fókuszban a beruházások

Az összköltségvetés majdnem 40 százalékát beruházásokra fordítaná a városvezetés, amennyiben az önkormányzat megszavazza a büdzsétervezetet. Albert Sándor városmenedzser közölte, hogy az EU által finanszírozott projektek összesen 23,2 millió lejt tesznek ki idén. A még nem elkezdett beruházások közül leghamarabb a Tompa László Általános Iskola bővítése és felújítása kezdődhet el, itt már a szerződések megkötése zajlik. A Székelytámadt-vár nagyszabású felújítását, rendbetételét célzó projekt jelenleg a műszaki tervek készítésének fázisában van, ez a tétel idén közel 8 millió lejt vesz el a város büdzséjéből.
Összesen 19,2 millió lejt fordítanak beruházásokra saját forrásból, a városmenedzser itt elsőként az Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének befejezését említette, amelyre 4 és fél millió lejt szánnak, továbbá folytatják az Ugron Gábor utca rehabilitációját, és végre teljesen befejezik a jégpályát. A Fások és Bethlenfalvi utcák kereszteződésének rendbetételére 700 000 lejt, az Orbán Balázs és Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésének átalakítására pedig 1,1 millió lejt szánnak.

Uszodát terveznek

Albert Sándor elmondta még, hogy ötmillió lejt különítenének el új stratégiák, további tervek, rendezési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére, itt egy uszodát, a városi sportcsarnok felújítását, az elkerülő út meglévő tervének aktualizálását említette a városmenedzser.
Elhangzott még az is, hogy lefaragtak a hivatal működési költségeiből, nem lesz idén bővítés és béremelés sem. A költségvetés tervezetét az e havi ülésen terjesztik az önkormányzati testület elé. A dokumentum a városháza honlapján addig is tanulmányozható, sőt az interaktív költségvetésben akár saját magunk is készíthetünk büdzsétervet a saját prioritásaink alapján. Aki ezt elmenti és beküldi Alfrédnak, a virtuális hivatalnoknak, ajándékban részesül.

Asztalos Ágnes