Székelyudvarhely az egyik kiemelt helyszín

Több szempontból is különleges év az idei – hangzott el tegnap az Izsák Balázs és Gálfi Árpád által Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatón. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke és a város polgármestere kiemelte, az európai polgári kezdeményezés miatt is fontos az autonómianap, amit a jelenlegi járványügyi helyzetben is ünnepként élhetnek meg a közösségek.


Október 25-e Székelyföld autonómiájának napja. Az ünnep kiemelt helyszíne Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely mellett idén Székelyudvarhely lesz. 

– Ilyenkor a 138 székelyföldi önkormányzat közül ezekre irányul a közfigyelem – mondta Izsák Balázs tegnap, a Városháza belső udvarán tartott sajtótájékoztatón.

A helyi önkormányzatok, az SZNT helyi szervezetei gondoskodnak a méltó megemlékezésről. Ami már biztos és közös, az az SZNT által megfogalmazott kiáltvány lesz, amelyet eljuttatnak mindenhová és fel is olvasnak majd vasárnap – közölte Izsák Balázs. Az őrtüzek gyújtására is lehetőség lesz, természetesen az összes akkor érvényes járványügyi szabályozás betartásával. Gálfi Árpád a közelgő Székelyföld autonómiájának napja kapcsán ismét hangsúlyozta, hogy mennyire fontosnak tartja az udvarhelyszéki önkormányza-

tok együttműködését, társulását, amelyért az új mandátumában is tenni kíván.

Végső határidejéhez közeledik a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés. Izsák elmondta, hogy jelenleg 1 030 000 online aláírás és 250 000 papíralapú szignó gyűlt össze, és már csak a területi kritériumot kell teljesíteni. Az autonómianapnak mozgósító jelleggel kell bírnia, hogy a november 7-i meghosszabbított határidőig még gyűljön össze a hiányzó mennyiség. Megtudtuk azt is, hogy a pandémia miatti „hosszabbítás” ideje alatt látványosan emelkedett Spanyolországban és Svédországban a polgári kezdeményezés támogatóinak a száma. Az október 25-i ünnepi program részleteivel hamarosan jelentkeznek – közölte végül Gálfi Árpád polgármester.