Székelyföldi Körverseny: értékteremtő

Fotó: Archív

Idén Debrecenből rajtol a Székelyföldi Körverseny, az augusztus 8-i csapatbemutatót követő napon a cívis város ad otthont a kerékpáros-viadal első szakaszának. Ezt követően költözik át a mezőny Székelyföldre, ahol négy szakaszt teljesítenek a kerékpárosok. A szervezők szerint a három székelyföldi megye legfontosabb városain áthalad majd a mezőny.

A verseny menedzsere, Lukács László csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, huszonegy csapat jelezte részvételét a viadalon, számításaik szerint több mint százhúsz kerékpáros lesz majd a debreceni rajtnál. Ugyanakkor közölte, az 1,7 millió lejes költségvetésű verseny összdíjazása 15 095 eurót tesz ki.

– A verseny színvonala évről évre nő, mi azon dolgozunk, hogy e viadal által is Székelyföldet tegyük fel Európa marketingtérképére – mondta Lukács hozzátéve: azt szeretnék, hogy ünnepély legyen azokon a településeken, ahol a mezőny majd áthalad.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármester közölte, az önkormányzat 210 ezer lejjel járult hozzá a verseny költségvetéséhez, de jelentős támogatást kaptak Hargita, Maros és Kovászna megye tanácsától, valamint Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy önkormányzatától is, ugyanakkor több szponzora is van a viadalnak.

– A verseny növekedésének potenciálja óriási, ezt jelzi az új helyszín, Debrecen bekapcsolódása is – jelentette ki Csíkszereda polgármestere.

Fotó: László F. Csaba

Péter Ferenc szerint a Székelyföldi Körverseny az együttműködés szép példája.

– A sport előítéletek nélkül összehozza az embereket, mi pedig örülünk, hogy egy ilyen összefogásnak részesei lehetünk – mondta Maros Megye Tanácsának elnöke.

Jakab István a viadal turisztikai vonzatát emelte ki, és a verseny szerinte is azt bizonyítja, hogy a három székelyföldi megye össze tud fogni egy fontos eseményért.

– Székelyföldet egységes turisztikai brandként is tudja képviselni ez a verseny – jelentette ki Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester kiemelte, hogy több napon is láthatják majd a kerékpárosokat Székelyudvarhely lakói, hiszen a négy székelyföldi szakaszból három érinti a várost, mi több, a záróetap Székelyudvarhelyről indul.

A versenyre előzetesen a bolgár, a szerb és a román válogatott mellett hazai, valamint magyar, olasz, német, osztrák, lengyel és holland csapatok neveztek, a rajtnál lesznek a csíkszeredai Team Novák kerékpárosai is. A szervezők azt is közölték, hogy az augusztus 9-i prológot az M4 Sport közvetíti élőben, a többi szakaszt pedig a verseny honlapján követhetik a nézők.

Kopacz Gyula

: an accessible web community