Székely termékek mint uniós „jó gyakorlatok”

Fejlesztenék a helyi vállalkozásokat FOTÓ: KÉPERNYŐFOTÓ

A Székely termék védjegyet viselő sajtok készítését, valamint a gyergyószentmiklósi húsfeldolgozást mutatták be uniós szinten is követendő példaként az Interreg FRiDGE európai uniós projekt keretében megrendezett online nemzetközi konferencián. A világhálón közvetített eseményt a Hargita megyei önkormányzat szervezte.

A konferencián elhangzott: testvérmegyeként Tolna megye hívta meg Hargita Megye Tanácsát az élelmiszeripar szakpolitikái kérdéseivel foglalkozó projektbe. A FRiDGE programnak az a célja, hogy a régióban található élelmiszeriparral foglalkozó kis- és középvállalkozások fejlődését elősegítse.
A program keretében tartották meg az online konferenciát, ahol olyan programokat és kezdeményezéseket mutattak be, amelyek követendő példáként szolgálhatnak a helyi cégek számára, főleg ami az országos és nemzetközi piaci érvényesülésüket illeti. Ezenkívül lajstromba vették azokat a – mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos – beruházásokat is, amelyek hatékonyabb termeléshez segíthetik a gazdákat.
A konferenciát egyébként Kiss Balázs, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója nyitotta meg, majd Orbán Attila, a Tolna megyei önkormányzat alelnöke elmondta: a helyi termékek felkarolása az egyes megyék identitásának és turizmusának megerősítését egyaránt szolgálják.
– Az ország egyik legkisebb megyéje Tolna megye, így igyekszünk minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy fejlődjünk és az adottságokat kihasználva lépjünk előre – tette hozzá az alelnök. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor megköszönte a Tolna megyei elöljárónak, hogy Hargita megyét is meghívta a projektbe,
– Úgy vélem, sokat tanulhatunk egymástól. A kevésbé fejlett régiók, mint Hargita megye is, ha a közösségépítésre fektet hangsúlyt, sokat fejlődhet. Talán itt a legbürokratikusabb a helyzet, de keressük a megoldásokat – fogalmazott Borboly Csaba. Hozzáfűzte: az összefogásra és közösségépítésre a szövetkezetek a legalkalmasabbak, amelyek segíteni tudják a háztáji, családi vállalkozásokat, gazdálkodókat. Ugyanakkor beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy a brüsszeli szabályozásokat közelebb hozzák a helyi termelőkhöz és felhasználókhoz.
Ezután olyan Hargita megyei élelmiszeripari vállalkozásokat mutattak be, amelyek elöl járnak jó példával. Többek között a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tevékenységét ismerhették meg az érdeklődők. Látthaták, hogyan működteti a szövetkezet élelmiszerbiztonsági rendszerét. Ezt követően a gyergyószentmiklósi Benedek Húsüzemből jelentkezett be élőben Kovács Zoltán igazgató, és bemutatta, hogyan dolgozzák fel a húst a közel 250 alkalmazottat foglalkoztató üzemben.
A lövétei Silvimex pékségből Egyed József tulajdonos mutatta be a pékség tevékenységét, és ismertette az elsők között kiérdemelt Székely termék védjegyet viselő péktermékeit.
A Hargita megyei jó példákat követően a partnerrégiók mutatták be azokat a tapasztalataikat, amelyek hasznosak lehetnek a többi régió számára is. Bajorország (Németország), Nyugat-Makedónia (Görögország), Kelet-Flandria (Belgium), Tolna megye (Magyarország) és Dél-Pohjanmaa (Finnország) részéről mutattak be sikeres projekteket, amelyek akár teljes egészében, vagy részlegesen más térségekben is megvalósíthatóak lehetnek.

Fülöp Orsolya