Szejkefürdői Unitárius Találkozó

A Magyar Unitárius Egyház a vallásszabadság törvénye kihirdetésének 447. évfordulóján, augusztus 8-án 11 órától tartja egyetemes találkozóját a Székelyudvarhely melletti Szej­ke­für­dőn. A rendezvény a valamikori Homoródfürdői Unitárius Búcsú utódja.

[dropcap]E[/dropcap]gy évszázaddal ezelőtt az aratás ideje után a Homoród-mente unitárius népe évente felment Homoródfürdőre, hogy ott együtt imádkozzon és zsoltárt énekeljen. Az 1948-as államosítás után ezek a találkozók megszűntek. 1999-ben a Székelyudvarhelyi Belvárosi Egyházközség keblitanácsának indítványára, Szejkefürdői Unitárius Világtalálkozó néven született újjá ez a hagyomány, új helyszínnel és szélesebb részvétellel. Azóta a találkozót évről évre megtartják, bár voltak változások. A tizenhét évvel ezelőtti eseményen például majdnem kilencezren voltak jelen, majd néhány év után az egyetemes találkozóból az egyházközség találkozója lett, pár száz személy részvételével – idézte fel kérésünkre a történetet Székely Kinga Réka lelkész, előadó-tanácsos. Ebben az évben ismét egyetemessé válik a találkozó, tehát több ezer vendégre számítanak – tette hozzá a lelkész asszony. Az idei rendezvényen újdonság az eddigiekhez képest, hogy első ízben lesz úrvacsoravétel a székely kapuk mellett, és először kapcsolódott be más egyházkör is a szervezésbe. A Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör hozza az úrvacsorai kenyeret és bort a találkozóra.
Tizenegy órakor a díszlovasok és a fúvószenekar felvonulása után Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök köszönti a hívőket, idén az istentiszteleten Kedei Mózes székelyudvarhelyi lelkész és Orbán Gyöngyvér énekvezér végzi a szolgálatot. A résztvevők megkoszorúzzák Orbán Balázs sírját, kulturális műsor és ismeretterjesztő előadás is színesíti a programot, a találkozó egész ideje alatt gyermeksátor működik.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community