Szántóföldek, szarvasmarhák átmeneti kiegészítő támogatása: Szűkmarkúvá vált a kormány

Legelő juhnyáj Székelydálya határában. Az állattartók közül a juhosok kapták a legnagyobb kiegészítő támogatást Fotó: Domján Levente

Hektáronként 29 lejjel egészíti saját költségvetéséből a szántóföldekre járó 2020-as területalapú támogatást a kormány, míg a cukorrépa-termesztőket átmenetileg hektáronként 156 lejjel segítik. A tejtermelőknek jutó tonnánkénti 2 lejes vagy a húsmarhatartóknak folyósítandó egyedenkénti 5 lejes kiegészítő támogatást az érintett gazdák ellenben áprilisi tréfának is vélhetik. Az APIA már folyósítja az összegeket.

A hét elejétől már el is kezdte a 2020-ra járó országos átmeneti kiegészítő támogatások (ANT) folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), miután múlt heti ülésen a kormány elfogadta és határozatban rögzítette a célra szánt keretösszegeket. A különböző jogcímekből részesülő növénytermesztők és állattartók elvileg örvendhetnek az állami költségvetésből finanszírozott kiegészítő támogatások érkezésének, az igazi döbbenet a beérkezett összegek ellenőrzése után lesz.

2 lejt kapnak a tejtermelők

A szarvasmarhatartók – könnyen lehet – nem is hisznek majd a szemüknek: a tejtermelőket ugyanis az ANTZ 7-es jogcímre elkülönített 445 ezer eurós keretösszegből a kormány a tavaly értékesített tejmennyiség alapján tonnánként 42 eurócenttel, azaz az alapul vett 4,8725 lejes átváltási árfolyammal kalkulálva 2 lej 5 banival segíti. De legalább nem vádolhatják elfogultsággal a kormányt a húsmarhatartók irányába sem: esetükben az ANTZ 8-as jogcíméből kínált kiegészítő támogatás állatonkénti nagyságát 1,0343 euróban, vagyis 5 lej 4 baniban állapították meg. A húsmarhatartóknak elkülönített 1,313 millió eurós keretösszeget országos szinten 1 269 541 szarvasmarhára számították, így keletkezett az egyedenkénti, a gazdák számára érthetetlenül kevés 5 lejes támogatás is. Az ANTZ 9-es jogcíméből a hazai juh- és kecsketartók részesülnek: esetükben a 19,475 millió eurós keretösszeget több mint 8 millió 635 ezres állományra osztották vissza, ebből adódóan az egyedenkénti támogatás mértéke is csupán 2,2553 euróra, azaz állatonként közel 11 lejre, pontosabban 10 lej 98 banira rúg.

Kisebb támogatás a növénytermesztőknek

A hazai költségvetésből biztosított átmeneti kiegészítő támogatások első hat jogcíme a növénytermesztőknek szól. Az ANT 1-es jogcímét a tavaly területalapú támogatásra jelölt szántóföldekre folyósítja az APIA. A célra elkülönített 42,527 millió eurós keretösszeget ezúttal hektáronként 5,9866 eurós, vagyis 29,17 lejes többlettámogatásként érzékelhetik a gazdák. Hasonló nagyságrendű kiegészítést, vagyis hektáronként 5,6 eurót (27,32 lejt) kapnak az ANT 3-as jogcímből részesülő kendertermesztők is. Az ipari növényt tavaly országos szinten 489 hektáron termesztették: célirányos támogatásukra a kormány valamennyi jogcím közül a legkisebb összeget, nevezetesen 2742 eurót fordított. A legnagyobb, hektáronkénti 790 eurós (3849 lejes) támogatásnak a dohánytermesztők örvendhetnek: az ANT 4-es jogcímre jogosult, a dohányt 818 hektáron termelő gazda között ezúttal 646 ezer eurós keretösszeget oszt szét a kifizetési ügynökség. Nem roppan bele az állami költségvetés a komlótermesztőknek elkülönített 41 879 eurós keretösszegbe sem: esetükben az ANT 5-s jogcím hektáronként 181,3 eurós (883 lejes) kiegészítő támogatást eredményez.
Az átmeneti támogatásra jogosult iparági termelők sora a cukorrépa-termesztőkkel zárul: az ANT 6-os jogcímen belül a cukoripari alapanyagot 23 495 hektáron termelő gazda között kicsivel több mint 755 ezer eurót oszthat szét az APIA. A visszaosztás után a 2020-ra járó támogatás gyanánt hektáronként 32,158 eurót, vagyis 156,7 lejt folyósít a termelők folyószámlájára a kifizetési ügynökség.

Domján Levente