Számos épület sürgős megerősítést igényel

Az 1977-es földrengés nyomai Bukarestben - Agerpres archív

Bogdan Gheorghiu művelődési miniszter arra hívta fel a figyelmet az 1977-es földrengés negyvennegyedik évfordulója apropóján, hogy az épített örökség számos ingatlanát sürgősen meg kell erősíteni és fel kell újítani. Az általa vezetett szaktárca irányítása alatt álló Országos Restaurálási Program (PNR) listáján 91 ilyen ingatlan szerepel.

Bogdan Gheorghiu csütörtöki Facebook-bejegyzésében az olvasható: prioritásként kell kezelni a romániai épített örökséghez tartozó épületek megmentését, mert ‘a földrengések nincsenek tekintettel sem az országra, sem az évszakra, erre figyelmeztet minket is az egy nappal korábbi, görögországi földrengés is, amely a Richter-skálán 6,3-as erősségű volt”.

A miniszter emlékeztetett, hogy Országos Restaurálási Program listáján 91 veszélyeztetett ingatlan szerepel, ebből négy bukaresti épület jelenleg a felújítás valamely fázisában van. Elismerőleg említette Nagyváradot, ahol az utóbbi 10 évben a veszélyeztetett épületek 80 százalékát felújították már.

Agerpes (archív)

Az 1977. március 4-ei földrengésben 1578 ember halt meg, közülük 1424-en Bukarestben. 11 ezren megsebesültek, 35 ezer lakás ment tönkre – emlékeztetett a miniszter, aki szeretné elérni, hogy a történelmi műemlékek listáján szereplő ingatlanok felújítása az országos helyreállítási terv révén valósuljon meg.

Címkép: az Agerpres archívumából

Forrás: Agerpres