Számos bevetésen vettek részt

Munkában a hegyimentők. Bevetés zsinórban | Fotó: Hegyimentő Közszolgálat

Eltűnt személyek, mélybe zuhant sziklamászó, gombamérgezés, traktor alá szorult személy, hátrahagyott túrázók – idén nyáron kifejezetten sokfajta balesettel találkoztak a Hargita megyei hegyimentők. Mint mindig, most is felhívják a figyelmet a megfelelő felszerelés beszerzésének fontosságára, valamint a túra megfelelő megtervezése is elengedhetetlen.

Csak augusztusban 57 alkalommal riasztották megyénkben a hegyimentőket. A Vargyas-szorosban és a Békási-szorosban volt a legtöbbször szükség a beavatkozásra – tudtuk meg Fekete Örstől, a Hargita Megyei Hegyi- és barlangimentő-szolgálat vezetőjétől.

Nehéz mentés

– Az esetek nagy hányada kisebb zúzódások, vágások, ezek mindennapos balesetek voltak. A súlyosabbaknál már beszélhetünk csonttörésről is, de egy gombamérgezéshez is riasztottak. Kutyaharapásra is volt példa, traktor alá szorult személyen segítettünk, valamint erdészeti balesethez úgyszintén kiszálltunk idén nyáron. Eltűnt személyekről is beszámoltunk, leginkább gombászókról beszélhetünk, de sajnos olyanra is volt példa, hogy a túrázó csapat hátrahagyta egyik tagját, aki nem tudta tartani a lépést, visszafordult, de eltévesztette az utat – sorolta a vezető.
Kérdésünkre válaszolva kifejtette: a legkörülményesebb, legveszélyesebb mentés egy 100 méter mélybe zuhant sziklamászó megmentése volt. Az illető lábtörést szenvedett, speciális és szakszerű beavatkozást igényelt épségben való lehozatala. A szikláról kellett visszaengedni.

Tájékozódjunk, megfelelő felszereléssel vágjunk neki

Fekete Örs a sikeres célba érés érdekében elmondta: fontos, hogy tájékozódjunk és tervezzük meg előre részletesen az útvonalat. Ne induljunk el olyan túravonalon, ami több napot vesz igénybe, ha előtte nem szögeztük le, éjjelre hova húzódunk be.
– Nézze meg mindenki mielőtt útnak indul, hogy a kiválasztott turistaútvonal milyen hosszú, hány órát vesz igénybe, milyen nehézségű. Ha esetleg besötétedne, nem árt előre megnézni, hol találhatók a hegyi menedékek. Az egész országban sehol nincs annyi hegyi menedék, mint Hargita megyében, több mint 30 van – hívta fel a figyelmet.
A vezető továbbá kitért arra is, hogy a legtöbb balesetet, a meggondolatlanságon kívül a nem megfelelő felszerelés, ruházat okozza. Az esős idő miatt is történtek balesetek, számítani kell rá, hogy ilyenkor csúszósabbak a sziklák, sárosabbak az ösvények. A túra hosszúságától és nehézségétől is függ, hogy mit viszünk magunkkal, hogyan készülünk fel. Megfelelő túrabakancs elengedhetetlen, meleg, réteges öltözet. Egy jó hátizsák elosztja a terhet, kényelmes, könnyű, és vízhatlan, vagy nagyon hamar megszárad. Nem nagyobb se széltében, se hosszában a viselőjénél, és vállpántja, hevederei kényelmesek és tartósak. A táskába kerüljön esőkabát, harapnivaló, innivaló, zseblámpa, kiskés vagy bicska. Fontos, hogy a telefonunk is kellőképpen fel legyen töltve.

Adorján Zsófia

: an accessible web community