Szalonnával zenél az abásfalvi cigányzenekar

Baráti muzsikálásra érkezett Szalonna az abásfalvi népzenészek csűrjébe Fotó: Kelemen Géza

Értékmentő szándékkal fordult meg a Homoródmentén Pál István Szalonna, a magyar népzenei kultúra egyik kiemelkedő személyisége. A Homoródszentmárton községhez tartozó Abásfalván több cigányzenekar működik, a Kelemen Zenekar tagjai gyakran játszanak együtt a kárpátaljai prímással. Demeter Adél-Hajnalka írása.

A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjével, a Hagyományok Háza főigazgató-helyettesével, a kárpátaljai születésű és a köztudatban csak Szalonnaként ismeretes Pál Istvánnal futottunk össze nemrégiben Homoródszentmárton községben. Megtudtuk, az elismert népzenész nem először járt a környéken, civilben, baráti találkozás szándékával gyakran megfordul az abásfalvi cigányzenekar tagjainál, rendszeresen jár Székelyföldön. Az Ilona-völgyében fekvő település Homoródfürdő és Homoródszentmárton közt fekszik, a lakossága mintegy négy-ötszáz magyar ajkú, unitárius vallású lelket jelent. A kicsi település mégis ontja magából a tehetséges – egyelőre még fel nem fedezett – zenészeket. A faluban több zenei társulás is működik, többnyire „magukat tanító”, a zenei tudást önképzéssel elsajátító tagokkal. Az abásfalvi Kelemen Zenekar elhivatást érez a hagyományos népzene, a helyi kultúra megőrzésére, tudtuk meg Kelemen Gézától, az együttes prímásától. Viszont a mindennapi betevőért rendszeresen járnak egyéb rendezvényekre is muzsikálni – nem csak a magyar népzenei hagyományok megőrzése a feladatuk.
– A meghívástól függ, hogy mikor hogyan zenélünk, ha kell, brácsával, nagybőgővel lépünk fel, mikor milyen jellegre van igény – részletezte Kelemen, mondván, számukra mindig öröm, ha hagyományos zenét játszhatnak.
Elmondása szerint többnyire Erdélyben, főleg a környéken lépnek fel, hiszen a koronavírus-járvány kezdete óta szünetelnek a Kárpát-medencei meghívások. Magyarországra korábban többször is jártak, Szalonnával is a hasonló rendezvényeken fújta össze őket a szél. A többek közt Fonogram- és Liszt Ferenc-díjas prímás nevéhez fontos népzenei mozgalmak, többek közt a falusi zene „megművelési szándékának” a feloldása köthető. Néhány héttel korábban, a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilapnak adott interjújában a zenész úgy nyilatkozott, hogy a képviselt mozgalom célul tűzte ki, hogy ne színpadi műfaj legyen a népzene, hanem maradjon meg az eredeti formájában. Kelemen Géza szerint ezt szeretnék idővel a Homoródmentén is megvalósítani – s bár a tervek még csak elméletben működnek, végre van egy tapasztalt és arra alkalmas művész, hogy kezébe vegye a helyi népzenei kultúra ügyét. Megtudtuk, találkozásaik alkalmával állandó téma, hogy közösen gyűjtsék egybe a környék autentikus és sajátos dallamait, ezzel is az abásfalvi zenészeknek segítve elő a munkáját, emléket állítva a Homoródmente zenei múltjának.
– Egyelőre a kivitelezés még várat magára, de Szalonnával gyakran zenélünk együtt, gondolkodunk együtt, reméljük, a közeljövőben sikerül meg is valósítani a terveket – fogalmazta meg a baráti kapcsolat által megszületett értékmentő ötletet a homoródabásfalvi Kelemen Zenekar prímása.

: an accessible web community