Szakszerűtlenül járt el a tisztifőorvos?

Sajtóértesülések szerint Tar Gyön­gyi menesztését fontolgatja Ion Proca prefektus. A kor­mány­hi­va­tal vezetője azt sé­relmezi, hogy a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője a kormány kérésére sem rendelte el Székelyudvarhely teljes karantén alá való helyezését. Lapzártánkig sem a prefektust, sem a megyei tisztifőorvost nem értük el, ám a híresztelések valóságát tükrözi Borboly Csaba megyeelnök tegnap délután a Facebookon közzétett videónyilatkozata. 

Még hétfőn, a kormány hétfői vi­de­ó­kon­fe­ren­ci­á­ja után alakulhatott ki a nézeteltérés Ion Proca prefektus és Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi igazgatóság vezetője között. Sajtóértesülések szerint az ülésen Ludovic Orban számon kérte a megyei közegészségügyi igazgatóságok munkáját, ám ezúttal Hargita megyét nem említette, ám felrótta, hogy vannak olyan megyék, ahol a magas fertőzöttségi arány miatt egyes településeket azonnal teljes karantén alá kellene helyezni, ez pedig a megyei közegészségügyi igazgatóságok feladata lenne. A kormányfő ezúttal Szilágy megyét említette példaként. Információink szerint Raed Arafat egészségügyi államtitkár azt mondta, Ion Proca prefektust és Tar Gyöngyit is menesztik tisztségéből, amennyiben nem rendelik el a székelyudvarhelyi vesztegzárt. Ám a Hargita megyei kormányhivatal vezetője hamarabb menesztené Tar Gyöngyit. Az ügyben lapzártánkig sem a prefektust, sem pedig a megyei tisztifőorvost nem értük el. Ám a híresztelések valódiságát igazolja, hogy tegnap délután Borboly Csaba megyei tanácselnök és Biró Barna Botond, a megyei tanács udvarhelyszéki alelnöke Székelyudvarhelyről jelentkezett be a Facebookon. Borboly Csaba hangsúlyozta, a megyei közegészségügyi igazgatóság szakemberei szakszerűen jártak el, megfelelő elemzést készítettek, ezek alapján döntöttek. A Küküllő-menti városban 7 ezrelék alá csökkent a fertőzöttségi ráta, ezért nem volt szükséges a vesztegzár elrendelése.
– Az, hogy Székelyudvarhely ma karantén alá kerüljön, politikai döntés lenne. Bízunk abban, hogy a szakmai döntést Bukarestben fel fogják tartani, ellenben ahhoz, hogy az esetszámok csökkenjenek, és holnap vagy holnapután ne kerüljön vesztegzár alá a város, arra van szükség, hogy tartsuk be a szabályokat – mondta Borboly Csaba. A székelyudvarhelyi helyzetet Biró Barna Botond is elemezte. Azt mondta, a fertőzöttségek aránya azokon az udvarhelyszéki településeken magas, ahol nagyobb az interaktivitás.
– A közegészségügyi hivatal szakemberei vállalták a felelősséget, és íme, beérett az, amit mondtak, szép lassan kezd csökkenni az újonnan fertőzöttek száma, és bízunk abban, hogy az országos közegészségügyi intézet is miután meglátja a megyéből felterjesztett számokat és a felterjesztett helyzetképet, nem fog amellett dönteni, hogy Székelyudvarhelyt vesztegzár alá kelljen vonja – hangsúlyozta Biró Barna Botond.