Szakmát adnak a fiatalok kezébe

Lorincz Zsuzsánna bizakodóan tekint az elkövetkezendo idoszakra FOTÓ: NAGYÁLMOS ILDIKÓ

Együttműködési szerződést kötött a székelyudvarhelyi kézműves mesterségeket oktató Artera Alapítvány és a dévai Szent Ferenc Alapítvány: a Nyugati régióban lévő öt otthonban tanítanak április végétől kezdődően kézműves mesterségeket.

Aláírták az együttműködési szerződést az említett alapítványok vezetői, e szerint pedig az elkövetkezendő két és fél évben kézműves szakemberek oktatják majd a Déván, az Arad megyei Kisiratoson, Petrozsényben és a Temes megyei Zsombolyán lévő otthonok fiataljait.

A két alapítvány között több mint tizenöt éves gyümölcsöző kapcsolat van, az Artera Alapítvány számtalanszor szervezett kézműves táborokat a gyerekeknek, sok esetben tartott foglalkozásokat a környék otthonaiban: Csíksomlyón, Oroszhegyen, Zetelakán. Lőrincz Zsuzsánna elmondta, hogy kadicsfalvi műhelyüket, a Míves Alkotók Házát Böjte Csaba áldotta meg és azóta is a jó Isten vezéreli a gondolataikat, cselekedeteiket.

– Javasoltam Csaba testvérnek, hogy a többi mellett legyen egy Valódi értékek tanösvény is, ahol a gyerekeket el lehet vezetni Erdélyben – az egyesületeket bekapcsolva – különböző kézműves központokhoz. Időközben a dévai Szent Ferenc Alapítvány egy Európai Uniós pályázatot nyert és az otthonokban a serdülő, tizenhat életévüket betöltött gyerekeknek, illetve azoknak, akik már kirepültek és nem találták meg a helyüket, szeretnénk tartani olyan kézműves foglalkozásokat, amivel valamilyen szinten megismertetjük és megszerettetjük a különböző mesterségeket, hosszú távon megélhetést is biztosít nekik – avatott be a részletekbe az alapítvány vezetője.

A foglalkozásokat kiállítással és az alapvető technikák bemutatásával, műhelymunkával indítják, hogy először is a fiatalokban felkeltsék az érdeklődést bizonyos mesterségek iránt. A helyszíni szakmai képzéseken kívül három tábort is szerveznek Székelyudvarhelyen azoknak, akik komolyan gondolták a tanulást, az elsőt már július 12-én, ugyanakkor az időközben elkészült munkákat a Míves Emberek Sokadalmán is kiállítják. A tevékenységeket, amelyen 121 fiatal vesz részt, úgy állították össze, hogy fiúk és lányok is választhassanak: lesz hímzés, varrás, bútorfestés, nemezelés, bőrművesség, fafaragás…

– Ha ebből a számból csupán tíz százalékuk marad meg valamelyik mesterségnél, akkor már elérte ez a projekt a célját. A pályázat befejezése után is szeretnénk figyelemmel követni a pályán maradtakat, piacot szerezni, lehetőségeinkhez mérten segíteni – mondta a kézműveseket felkaroló alapítvány elnöke.

A tábor ideje alatt sikeres kézműveseket is meglátogatnak a csapattal, hogy a pozitív példákon keresztül is megerősítsék a szakmát tanulókat. Lőrincz Zsuzsánna abban is bízik, hogy ezeknek a diákoknak egy része a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával partnerségben szervezett kétéves képzésekbe is bekapcsolódik.

Az oktatók az alapítvány kézműves partnereiből, mesterembereiből kerülnek ki.

Nagyálmos Ildikó