Szakmai konferenciával ünnepelnek

A szakma rangos magyarországi és erdélyi képviselőinek jelenlétében, szakmai konferenciával ünnepelnek a fül-orr-gégészek a hét végén Hargitafürdőn. Az összejövetelük apropója az, hogy idén 100 éves az erdélyi fül-orr-gégészet.

A fül-orr-gégészet fiatal szakma, a 19. század végén vált le a sebészetről. Eleinte külön volt a fül-, orr- és torokgyógyászat, helyenként közös volt a szemészet és az orrgyógyászat, és a múlt század elején, tehát ezelőtt 100 évvel alakult ki maga a szakma így, hogy fül-orr-gégészet. Az első erdélyi fül-orr-gégész, aki kimondottan ezzel a szakterülettel foglalkozott, az ifjabb dr. Gyergyai Árpád volt, aki Kolozsváron megalapította az első fül-orr-gége klinikát – avatott be szakmája történetébe dr. Fodor István, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezető főorvosa.
Az évforduló tiszteletére a csíkszeredai és székelyudvarhelyi szakemberek közös szervezésében szakmai konferenciát tartanak Hargitafürdőn, június 26–27-én. A rendezvénynek volt előzménye is, hiszen pár évvel ezelőtt Székelyudvarhelyen tartotta a Magyar Fül-Orr-Gége Társaság kihelyezett, rendes évi közgyűlését, amely a teljes magyar fül-orr-gégészeti szakmát megmozgató, átfogó rendezvény volt.
– Mi már körülbelül 20 éve folyamatos, jó kapcsolatban vagyunk ezzel a társasággal, és úgy általában a magyarországi fül-orr-gégészekkel, és így született meg az ötlet, hogy a 100 éves évforduló tiszteletére szervezzünk egy olyan szakmai rendezvényt, ahová őket meghívhatjuk – mondta Fodor doktor, miközben lapoztuk a Mozaikok az erdélyi fül-orr-gégészet történetéből címet viselő, az évforduló tiszteletére az udvarhelyi szakemberek által összeállított kiadványt.
A hét végére tervezett konferenciára eljön Magyarország mind a négy orvosi egyeteme mellett működő fül-orr-gégészeti klinika professzora munkatársaival, képviseltetik magukat a budapesti főbb kórházak, de jönnek olyan szakmabeliek is, akik más területen is híressé váltak – például Hacki Tamás professzor, füttyművész, aki 1962-ben, fütyüléssel nyerte meg az akkori magyarországi tehetségkutató, a Ki mit tud? az évi kiírását.
Magyarországról összesen több mint 30 előadót várnak, de tartanak előadásokat marosvásárhelyi szakemberek is.
A szervezők a programot úgy állították össze, hogy a különböző kerek­asztaloknál zajló előadások témái a teljes szakmát átfogják. A célközönségük elsősorban a családorvosok, velük szeretnék megismertetni a fül-orr-gégészet aktualitásait, a legmodernebb kezelési módokat, de a meghívottak között vannak rezidensek is, illetve az a nem túl sok magyar szakember, aki Erdély-szerte ezen a területen dolgozik.

Forró-Erős Gyöngyi