Szakmai előadások a megyei kórházban

A rákbetegségek megelőzéséről, illetve a betegség lelki megpróbáltatásairól szóltak a múlt csütörtöki online előadások, amelyeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezett a rákellenes világnap alkalmából. A rákellenes küzdelem világnapja huszonegy éves, 2000-ben, az első párizsi rákellenes világkongresszuson nyilvánították a rákellenes küzdelem világnapjává február 4-ét. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, annak megelőzésére, illetve a megfelelő kezelés fontosságára. Péter Attila onkológus és szakorvos előadását és a Dégi Csaba onkopszichológus vezette pódiumbeszélgetést munkatársaink is figyelemmel kísérték.

Péter Attila onkológus szakorvos előadása a rákbetegségek megelőzéséről szólt, igyekezett rávilágítani a rákbetegséggel kapcsolatos alapismeretekre. Mint mondta, a rákos megbetegedés oka lehet a természetes és mesterséges környezetünkben rendszeresen ható fizikai, kémiai, biológiai, fokozott fizikai vagy lelki megterhelés, stresszhatás, de a pszichoszociális eredetű kóros helyzetek okozta megnövekedett igénybevétel is. Péter Attila elmondta: szakirodalmi adatok alapján a kockázati tényezők két nagy csoportra oszthatók. Mintegy hatvan-hetven százalékát teszik ki a külső tényezők, vagyis az életvitel, a táplálkozás, a mozgáshiány, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a testsúlynövekedés, különböző betegséges, vírusfertőzések, bakteriális fertőzések, vagy akár nemi úton terjedő megbetegedések. Mint mondta, a külső tényezőkre való odafigyeléssel csökkenthető a rosszindulatú daganatok kialakulása.

Egészséges életmódra van szükség 

Egészséges életmóddal a szív és érrendszeri megbetegedések is megelőzhetők. Az elhízás növeli a béldaganatok, a mellrák és sok más típusú rákos betegség előfordulását. A mozgásszegény életmód is rizikótényező, a szakorvos szerint a mozgásnak nemcsak a megelőzésben van kiemelt szerepe, hanem az anyagcsere-folyamatok működésében is. Az onkológus állítása szerint az alkoholfogyasztás és a dohányzás számlájára írható a hazai onkológiai halálokok mintegy negyven-ötven százaléka. Következtetésképp az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzésével, egészséges étrenddel, rendszeres mozgással csökkenthető a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázata. A másik nagy csoportba a genetikai háttér tartozik, amelyet a szakorvosok nem tudnak befolyásolni. Példaként a szakorvos a cukorbetegséget, a hormonháztartás felborulását előidéző kórokat említette. Mint mondta, a hormonok szerepe ilyen téren nagyon fontos, például a prosztata és a melldaganatok esetében a hormonháztartás felborulása, nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteron egyensúlyának megváltozása okozhatják a daganatos betegségek megjelenését.

Fontos a korai diagnózis és megelőzés

A szakorvos szerint fontos a minél korábbi diagnózis, de ennél lényegesebb a betegség megelőzése. Mint említette, a daganatos betegség bizonyos típusainál kézzel is tapintható az elváltozás, a dohányosok esetében pedig a két-három hétig fennálló száraz köhögés indokolja a mellkasröntgen elvégzését. A székletben, vizeletben vagy köpetben megjelenő vér esetén szintén ajánlott szakorvoshoz fordulni. Számos ráktípusnak vannak figyelmeztető jelei, ilyen lehet az anyajegyen, szemölcsön látható elváltozás, az indokolatlan fogyás, a nyelési nehézségek, a nem múló köhögés, rekedtség, érezhető csomó vagy duzzanat mellben vagy herében, nem gyógyuló bőrsérülések, fekélyes elváltozások, véres vagy szokatlan széklet. Ha a tünetek két hétnél tovább fennállnak, akkor mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni. Kifejtette: felvilágosítással és tájékoztatással, kellő odafigyeléssel ezen betegségek egyharmadát meg lehetne előzni, másik egyharmadát gyógyítani lehetne, és a betegek fennmaradó egyharmadát pedig megfelelő életminőség-javító kezelésben tudnák részesíteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki jelentkezik a családorvosnál szűrővizsgálatra, akkor küldőpapírral ez az államilag támogatott intézményekben ingyenesen megvalósítható.

Nem elég a fizikai kezelés 

A rákellenes világnap alkalmából szervezett online rendezvény második részében Dégi Csaba onkopszichológus beszélgetett ráktúlélőkkel. Először dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntötte a hallgatóságot.

– Nem egyszerű az a megpróbáltatás, amelyen átmennek a rákban szenvedő betegek. Nemcsak az orvosoknak, hanem az asszisztenseknek is nagy szerepe van a gyógyulásukban. Értő figyelemmel kell feléjük fordulni, és nemcsak a fizikai tüneteket kell kezelni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kiégés is fenyegető veszélyt jelenthet – mondta a kórház menedzsere. Ezt követően Dégi Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság igazgatója kijelentette: nem kell félni a daganatoktól, hanem beszélni kell róluk. A szakértők éppen ezért igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy fontos érdemben kommunikálni a rákos megbetegedésekről.

Dégi Csaban ugyanakkor emlékeztetett: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház égisze alatt, a Szociális Testvérek Társaság erdélyi kerületének szervezésében jött létre 2020 elején a Csíki győztesek támogató csoport daganatos betegek számára.

A pódiumbeszélgetésen nem kizárólag orvosi szempontból elemezték a rákos megbetegedést, hanem arról is szó esett, hogy valójában hogyan élik meg azt a betegek. Három túlélővel beszélgetett Dégi Csaba, akikek a válaszaiból az derült ki, hogy a rákos betegségeket nem lehet kizárólag a kórházakban gyógyítani. A betegek családja, hozzátartozói, az orvosok, asszisztensek valamennyien fontos szerepet töltenek be a gyógyulásban, de a betegnek is tennie kell azért, hogy meggyógyuljon. A szakértő elmondta: a csíkszeredai kórház adatai szerint 2016-ban 876 új eset volt a városban, a tavalyi év augusztusáig összeszámolt esetek száma pedig több mint ezer. A túlélő betegek ugyanakkor saját személyes megpróbáltatásaikról is beszámoltak.

– Örülök annak, hogy itt vagyunk, hiszen ebből és a hasonló beszélgetésekből tanulhatunk mindannyian. Szükség van arra, hogy szakmailag jól megalapozott hozzáállásunk legyen a gyógyításban. Kellenek azok az eszközök, amelyek segítségével az érintettek meg tudnak birkózni a helyzettel – mondta Dégi Csaba.

 

Péter Ágnes

Fülöp Orsolya