2021. június 17, csütörtök.
Hirdetéscustom_html_banner1

Szabályok az előzésekért

A Forma–1-es Stratégiai Munkacsoport felkérte az istállók technikai főnökeit, hogy dolgozzanak ki olyan megoldásokat, amelyekkel a sikeres manőverek számát is növelni lehet a következő években. A leszorítóerő lehet az egyik olyan terület, amelyet megvizsgálnak.

Több előzést szeretnének a száguldó cirkuszban. Valóban jót tenne a sportágnak
Több előzést szeretnének a száguldó cirkuszban. Valóban jót tenne a sportágnak

[dropcap]A[/dropcap] Forma–1 Stratégiai Munkacsoportja komoly szabályváltozásokat tervez bevezetni a 2017-es idényben, bár a legutóbbi hírek szerint elképzelhető, hogy a reformokra csak egy évvel később kerülhet sor. A tervek szerint a jelenleginél körönként mintegy 5 másodperccel gyorsabb autókat látunk majd, amelyek agresszív kinézetűek és nehezebben vezethetők lesznek, a motorok teljesítménye pedig az 1000 lóerőt is elérheti.
A Stratégiai Munkacsoport azonban nem elégszik meg ennyivel: szeretnék, ha a versenyek izgalmasabbak is lennének a jelenlegieknél. Noha a 2011-ben bevezetett állítható hátsó szárny, a DRS megnövelte az előzések számát, a munkacsoport a mostani helyzettel sem elégedett, szerintük még több manőverrel lehetne újra növelni a nézőszámot. A csapatok technikai főnökeit bízták meg a feladattal, hogy dolgozzanak ki lehetséges megoldásokat az előzések számának növelésére, és az első megbeszélésre már jövő héten, augusztus 18-án sor kerül majd.
A Force India technikai igazgatója, Andrew Green szerint szükség lesz új szabályok kidolgozására, mert a 2017-re tervezett eddigi módosítások nem feltétlenül fedik le az előzések területét. Konkrét javaslatok még nem hangzottak el, de Green úgy véli, a leszorítóerőt érintő változások jó kiindulópontot jelenthetnének. „Jelenleg még nagy mértékben az autó elejétől függ, hogy mekkora leszorítóerőt tudunk generálni. Ennek az az eredménye, hogy ha valaki közel kerül az előtte haladóhoz, akkor nemcsak elöl, hanem az autó egész területén elveszíti a leszorítóerőt. Talán ez az egyik téma, amely felmerülhet a következő megbeszélésen” – mondta Green.

Helsinki is beszállna
Finnország már régóta vágyik egy Forma–1-es futamra, már egy megvalósíthatósági tanulmányt is készítettek. A nézőszámmal biztosan nem lenne baj, de a szükséges pénzt nehéz lenne előteremteni. A mindössze 5 és fél millió lakosú Finnországot rendkívül sikeres pilóták képviselik az autósportban, elég csak a három Forma–1-es világbajnokra – Keke Rosbergre, Mika Häkkinenre és Kimi Räikkönenre – gondolni. A finnek valószínűleg a jövőben is szurkolhatnak legalább egy honfitársuk sikereinek, hiszen a 25 éves Valtteri Bottas karrierje felszálló ágban van, és élcsapatok is érdeklődnek iránta.
Finnországban ennek ellenére még soha nem rendeztek Forma–1-es futamot, pedig a bajnokság nagy népszerűségnek örvend az országban. Egy korábbi autóversenyző, Robert Lappalainen és felesége, Marja-Leena egy megvalósíthatósági tanulmányt is készítettek, melyben felmérték, milyen feltételek mellett tudnák vendégül látni a mezőnyt. A megvalósíthatósági tanulmány eredményéből megállapítható, hogy a nézőszámmal biztosan nem lenne gond egy Finn Nagydíjon, viszont a verseny költségei rendkívül magasak lennének. Egy új utcai pálya megépítése a fővárosban körülbelül 90 millió euróba kerülne, a rendezésért pedig évente további 25 millió eurót kellene kiadniuk.

Kapcsolódó cikkek:

Érvénytelenítették a közszolgálati média ideiglenes vezetőinek kinevezését

Érvénytelenítette az alkotmánybíróság csütörtökön a közszolgálati rádió és televízió ideiglenes vezetőinek kinevezéséről szóló parlamenti határozatokat, amelyek ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) emelt óvást. A...

Kétezernél több embert oltottak be a háziorvosok

Több mint kétezer személyt oltottak be Hargita megye háziorvosi rendelőiben, amióta megnyílt erre a lehetőség – írja közleményében a prefektusi hivatal. A Johnson&Johnson egydózisú...

Új családtámogatási rendszert javasol az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új családtámogatási rendszert dolgoz ki és terjeszt legkésőbb az év végéig a kormánykoalíció elé. Ennek az új támogatási...

Legfrissebb