Súlyos helyzetben a vállalkozók

Keresik a megoldást a cégek súlyos helyzetére | Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Bajban vannak a Hargita megyei vállalkozók az év elején kapott, drasztikusan megemelkedett gázszámlák miatt, többen a csőd szélére sodródtak. Gyergyószentmiklóson az Arbor Vállalkozók Szövetsége meghívására Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke tájékoztatta csütörtökön a térség vállalkozóit a helyzetről és a tennivalókról.

Törvénytelenül járt el az Electrica Furnizare, amikor végső szolgáltatóként hónapokig úgy szolgáltatott gázt, hogy nem értesítette a fogyasztókat annak áráról – mutattak rá a csütörtök délutáni megbeszélésen. Amint azt Nagy-Bege Zoltán ismertette, az energiaszabályozó hatóság ellenőrzést tartott a vállalatnál, és büntetést rótt ki, mivel a cég nem járt el jogszerűen. Ezt a jegyzőkönyvet azonban az Electrica megtámadta.

– Amíg nem jár le a bírósági eljárás, addig nem tud életbe lépni az, amire az Electrica Furnizarét köteleztük, azazhogy számlázza újra a földgázt arra az időszakra – mondta el Bege-Nagy.

Barabás Csaba, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke rámutatott: bár az eljárás még zajlik, közben a cégek folyamatosan kapják a fizetési felszólításokat, van, akinél már a végrehajtó kopogtat. Akár harmincszoros nagyságrendű számlákról van szó, tette hozzá.

Nemcsak magáncégek, hanem közintézmények is hasonló cipőben járnak. Amint Kercsó Zoltán, a gyergyószentmiklósi VSK menedzsere elmondta, a tanuszodának például a korábbi 15-20 ezer lejes gázszámlák után decemberre és januárra összesen 627 ezer lejes gázszámlát állított ki az említett végső szolgáltató, ráadásul csak április végén állította ki.

– Horribilis összeg, hét ilyen gázszámlából fel lehet építeni egy hasonló uszodát – mutatott rá Kercsó.

A vállalkozószövetség ügyvédet kért fel, hogy az jogorvoslati lehetőségek után kutasson. Molnár Zsigmond is részt vett a megbeszélésen.

– Az én álláspontom az, hogy az Electrica Furnizare több helyen is megsértette az energiatörvény árformálásra, árkiközlésre, illetve ezek átláthatóságára vonatkozó előírásait, akárcsak a végső szolgáltatóra vonatkozó különleges rendelkezéseket. Éppen ezért látok esélyt arra, hogy bírósági úton méltányos mértékűre tudjuk csökkenteni ezeket a számlákat – mondta az ügyvéd.

Arra is rámutattak, hogy mivel csak Hargita megyét érinti a Hargita Gaz licencének megszűnése után előállt probléma, sokkal súlyosabb a helyzet itt, mint ha csak az energiaár-emelkedés érintené a cégeket, magánszemélyeket egyaránt.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community