Stimuláló és serkentő etetések időszaka

Fontos teendők várnak a méhészekre. Már a téli időszakra készülnek | Fotó: Domján Levente

Az őszi hónapokban is akad számos fontos teendő a méhészek számára, amelyeket nem ajánlott kihagyni. A téliesítésnek, tisztuló repülésnek, stimuláló és serkentő etetésnek is nagy szerepe van. Fontos teendőkről, feladatokról kérdeztük Hatos Györgyöt, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászát.

Bár a méhek már augusztus közepétől jelzik az ősz közeledtét, a méhészek is elkezdhetnek készülni a téli időszakra. A méhek elkezdik kipakolni a heréket a kaptárból, a telelő etetést pedig mihamarabb be kell fejezni, mert a telelő méhek tisztuló repülésére még a hideg beállta előtt sor kell kerüljön.
– Szeptemberben a méhállomány elkezd fogyni, a fészek a fiasítás környékére húzódik, kialakul a telelőfürt, az őszi általános családvizsgálat ugyanakkor a földrajzi fekvéstől függ. Számos teendőt fontos megejteni ebben a hónapban, ilyen például a fészekrendezés. A fészekben a sötétebb, de nem régi kereteket kell hagyni, hiszen ezek melegebben tartják majd a fészket a téli időszakban, illetve fontos, hogy a sejtek megfelelő méretűek legyenek a tavaszi petelerakáshoz. A telelést tekintve fontos, hogy a családok népessége elegendő legyen, a stimuláló etetést pedig 2-3 naponta kell alkalmazni szirup formában, a család erősségétől függően. A serkentő etetésnek is fontos szerepe van: egyharmad cukor és kétharmad víz arányban kell megkeverni, ugyanis a nagyobb mennyiségű víz párologtatásával megnő a kaptár páratartalma, ami erős hordásszimulációt eredményez. A fiasítás előrehaladtával ezt fel kell váltani sziruppal. A vizet ajánlott gyógynövényekből készített teákkal helyettesíteni, amelyek elősegítik a méhek fejlődését. Ilyen például a kakukkfű, menta, citromfű, üröm és fokhagyma – tette hozzá Hatos György méhész.

Fotó: Domján Levente

A szeptemberi hónapban további fontos tevékenység a válaszdeszkán kívül került keretek fedelezése, a fehérje pótlásához pedig lehetőleg a saját méhészetből származó virágport kell használni. Nem utolsósorban pedig még fontos a kijáró szűkítése, az egérrács és madárháló feltevése, valamint a családok egészségi állapotának felmérése és a kezelések alkalmazása.
– Az októberi hónap azon munkálatok elvégzésére ad lehetőséget, amit különböző okokból elmulasztottunk, de fontos ezeket elvégezni a megfelelő telelés érdekében. Ebben az időszakban már fiasításmentes időszak van, ez a legalkalmasabb a zárókezelések elvégzésére és a méhek beteleléséhez. Amikor az idő hűvösebbre fordul, és a méhek fürt közeli állapotban vannak, jó lehetőség felmérni a fészek állapotát. Ha nem fednek annyi keretet a méhek, amennyi bent maradt a fészekben, akkor további szűkítés szükséges – vélekedett Hatos György.
Az év tizedik hónapjában figyelmet kell fordítani még a fészekrendezésre, a családok egyesítésére, és az árva, anyátlan családokat anyásítani kell. A késői tisztuló repüléseket felügyelni és serkenteni kell, a madár és rágcsálók elleni védelmet is biztosítani kell. El kell távolítani a páravisszatartó anyagokat, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzési lehetőséget és nem szabad elfelejteni a varroa atka elleni kezeléseket sem. Az aljdeszkára el kell helyezni a kontrollpapírt, amely fehér kell legyen, viasszal vagy parafinnal átitatva, ezáltal könnyebben hozzátapadnak a fészekből lehulló anyagok, így ellenőrizni tudjuk az atkák számát és a fürt helyzetét a fészekben.
– A novemberi hónapban be kell fejezni az addig elmaradt családok téliesítését, és biztosítani kell a családok zajmentes pihenését. A családokat figyelnünk kell és ellenőriznünk a kontrollpapírt. Ebben a hónapban pedig már elkezdhetjük a méhészeti eszközök feljavítását a következő szezonra – tette hozzá a méhész.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community