Sportbarát Blejoi

A „Blejoi” szót nem a szótárban kell keresni, hanem a térképen. Ez a neve a 8500 lakost számláló községnek, amely a prahovai megyeszékely szomszédságában, Ploiești-től északra található. Három falu alkotja: Blejoi, Ploieștiori és Țânțăreni, polgármestere Adrian Dumitru már ötödik mandátumát teljesíti a település élén, ami nem a véletlen műve.
A település neve talán az udvarhelyi focibarátok számára csenghet ismerősen, a harmadosztályban szereplő Székelyudvarhelyi FC csapata náluk játszotta első bajnokiját a mostani idényben. Amúgy a múlt idényben is egy csoportban szerepeltek, az udvarhelyiek simán nyerték az alapszakaszt, a Prahova megyeiek pedig épphogy lemaradtak a felsőházi rájátszásról. Teljesítményben tehát a Küküllő-parti város csapata nagy különbséggel múlja felül ellenfelét, de ez az egyetlen dolog, amiben a mi oldalunkra billen a mérleg.
Idén tavasszal, amikor az SZFC ott állt a másodosztály kapujában, feltevődött a kérdés, hogy feljutás esetén milyen stadionban játszaná le a mérkőzéseit, mert az udvarhelyi létesítmény mindennek nevezhető, csak épp stadionnak nem. Adódott egy lehetőség a felújítására, pénzbe sem került volna, de a „sportbaráti státuszban” oly gyakran tetszelgő udvarhelyi városvezetés ezt (is) elpuskázta. De a város sportcsarnoka is több mint 40 éves, hang- és fénytechnikája ósdinak mondható, a kézilabdások gálamérkőzésén pedig inkább szaunázáshoz biztosított megfelelő körülményeket, semmint egy sportrendezvényhez. Ami pedig a majdani uszodát illeti, egyelőre még abban sem tudnak megegyezni, hogy hová építsék…
És akkor nézzük, mit tud felmutatni ezzel szemben Blejoi! Az 1500 ülőhellyel, fedett tribünnel rendelkező stadionját 2011-ben avatták fel, olyan focilegendák társaságában, mint Măldărăşanu, Dănuţ Lupu, Rică Răducanu, Bumbescu és Majearu. Két évvel később átadták a falu sportcsarnokát is, néhány hete az 1,8 millió euró értékű létesítményben rendezték meg az U18-as kosárlabda Európa-bajnokság több mérkőzését is. A közeljövőben pedig megkezdődik a kétmedencés olimpiai uszoda építése, egy olyan sportkomplexum részeként, amely magában foglalja a stadiont, egy edzőpályát, több teniszpályát, lábteniszpályákat, edzőtermeket, irodákat stb.
A székelyudvarhelyi városvezetés gyakran próbálja bizonygatni a sport iránti elköteleződését. Még büszke is önmagára, amikor évente egyszer kiosztogatja a sporttámogatásnak nevezett alamizsnákat, és tapsvihart vár el a „bőkezűségéért”. Nem tudom, miért érzik szükségét, hogy ismételten röhögtessék magukat. Én a helyükben kiosztanám azt a kevéske pénzt és nem szólnék semmit. Így legalább elkerülném annak kockázatát, hogy hazugságba keveredjek.

Szász Csaba

: an accessible web community