Sorra nyílnak a pályázati kapuk

Istálló Gyergyócsomafalván. Farmkorszerűsítésre, gépvásárlásra ia pályázhatnak a gazdák FOTÓ: DOMJÁN LEVENTE

Mezőgazdasági biztosítások díjtámogatására tegnaptól, a mezőgazdasági termelői csoportok támogatására pedig mától fogadja az érintettek pályázatait a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. Augusztus második felében az induló fiatal gazdák és a kisgazdaságok előtt is megnyílnak a pályázati lehetőségek, de készülhetnek a farmfejlesztésre, gépvásárlásra a farmok, valamint a mezőgazdasági termékek feldolgozására szakosodott vállalkozások vezetői is.

Sorra nyitja meg a fejleszteni kívánó gazdálkodók, agrárvállalkozások előtt a 2021–2022-es átmeneti időszakra kínált uniós pályázati lehetőségeket a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). Tegnaptól a 17.1-es intézkedés keretében a szántóföldi növényekre, gyümölcsösökre, haszonállatokra kötött mezőgazdasági biztosítások díjtámogatására fogadják a gazdák, illetve a különböző jogi entitású agrárvállalkozások pályázatait, míg a mától a 9.1-es intézkedésre jelentkezve a bejegyzett mezőgazdasági termelői csoportok igényelhetnek az éves üzleti forgalmukhoz arányított vissza nem térítendő támogatást. A mezőgazdasági biztosítások díjtámogatására – amire július 28. és október 31. között pályázhatnak a gazdák – 31,2 millió eurót szánt a szaktárca, míg a termelői csoportoknak szánt 6 millió 769 ezer eurós keretösszegre július 29. és október 29. között nyújthatják be pályázati dokumentumaikat az érdekeltek.

Készülhetnek a fiatal gazdák
A mezőgazdasági minisztérium ugyanakkor augusztus és szeptember folyamán további intézkedések pályázati kapuit nyitja meg a gazdák, illetve a vidéken működő vállalkozások előtt. Augusztus második felében négy kiírást terveznek: ebből a legnagyobb pályázói érdeklődés valószínűleg az induló fiatal gazdákat támogató 6.1-es intézkedést övezi. A pályázat benyújtásának napjáig a 41. életévüket nem betöltő fiatal gazdák 100 millió eurós keretösszegre pályázhatnak, a közvitára bocsátott pályázati útmutató alapján ráadásul az ökogazdálkodók nagyobb, farmméret függvényében akár 60-70 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. A konvencionális gazdálkodást folytató fiatalok továbbra is 40-50 ezer eurós támogatásra pályázhatnak. A mezőgazdasági minisztérium ugyancsak augusztus második felére tervezi a kisgazdaságok felzárkóztatását célzó 6.3-as intézkedés indítását is, aminek keretében a gazdák farmonként 15 ezer eurós támogatást kaphatnak. A célra 87 millió eurót különített el a szaktárca, amiből 26,1 millió euróra kifejezetten a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki övezetben tevékenykedő gazdák pályázhatnak.
Augusztus második felében esedékes a 16.4 és a 16.4a jelű intézkedések indulása is, melyek az ellátási láncban szereplő termelők, feldolgozók, értékesítők horizontális és vertikális együttműködésének támogatását célozza. A mezőgazdasági termékláncban szereplők esetében 40 millió euró, míg a gyümölcstermesztési láncban érdekeltek esetében 10 millió euró a felhasználható pályázati keretösszeg.

Támogatják a vidéki tevékenység diverzifikálását
Szeptemberben további intézkedésekre lehet pályázni, ez esetben pedig már a mezőgazdasági feldolgozóipar mellett a vidéken tevékenykedő, de nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások is finanszírozáshoz juthatnak. Utóbbiak számára a 6.2-es intézkedés az újonnan induló vállalkozások tevékenységét, a 6.4-es intézkedés pedig a már működő vidéki vállalkozások beruházásait és tevékenységbővítését hivatott segíteni. A 6.2-es intézkedés keretében 50 millió euró, a 6.4-es esetében pedig 100 millió euró áll majd a pályázók rendelkezésére.
A legnagyobb, 760 millió eurós keretösszeget a mezőgazdasági farmok korszerűsítését, fejlesztését és gépvásárlását célzó 4.1-es intézkedésre szánja a szaktárca, míg a szintén szeptemberben rajtoló 4.2-es és 4.2a intézkedések keretében – ami a feldolgozóipari beruházásokat támogatja – 140 millió, illetve 10 millió euróra pályázhatnak az érdekelt vállalkozások.
A mezőgazdasági minisztérium által ismertetett pályázatkiírási ütemtervben – szintén szeptemberi indulással – szerepel a mezőgazdasági úthálózat modernizálását támogató 4.3-as intézkedés is. A kicsivel több mint 100 millió eurós keretösszegre azonban leginkább önkormányzatok, közbirtokosságok pályázhatnak.

Domján Levente

: