Sörfőzde a Sapientiának

A Csíki Sör Manufaktúrával közösen a Sapientia – EMTE elnyerte a Magyar Termék Nagydíj Régiók Különdíját, amelyet szeptember 3-án vettek át Magyarországon az Országházban. A díjat tegnap adták át dr. Kósa István dékánnak és dr. György Éva tanszékvezetőnek az egyetem székhelyén.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa 2015-ben a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Díja elismerést a Csíki Sör Manufaktúra – Lixid Projekt Kft. Csíkszentsimon részére ítélte oda, elismervén azt az elkötelezett tevékenységet, mellyel az 1548-ra visszatekintő hagyományokra alapozó receptek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakemberei és egy helyi sörfőző mester segítségével újból felelevenedhettek. A magyarországi Országházban tartott díjátadón kapott díjat és emlékoklevelet a tegnap adták át a Sapientia – EMTE dékánjának, dr. Kósa Istvánnak és az Élelmiszertudományi Tanszék vezetőjének, dr. György Évának.
Az eseményen Lénárd András, a Lixid Projekt Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a szentsimoni sörgyár mérete még mindig kicsi ahhoz képest, amit a piac elbírna, és jelenleg nem tudják kiszolgálni teljes mértékben a fogyasztók igényét. Ezért egy háromszor ekkora üzemet szeretnének építeni és elindítani jövő év májusáig. Ehhez már elkezdték a különböző engedélyek beszerzését. A beruházásnak köszönhetően további 80-100 embernek fognak tudni munkát adni.
A Csíki Sör Manufaktúrában található technológiát egy élelmiszeripari gépek gyártásával és külföldi forgalmazásával foglalkozó miskolci cég, a Zip Technologies gyártotta, és a bővítéssel kapcsolatos technológiára is hamarosan velük fognak szerződést aláírni. Az egyeztetések során szóbeli megegyezés született arról is, hogy az egyetemnek egy sörfőzdét szereljenek be, amelynek költségét fele-fele arányban a Lixid Projekt és a Zip Technologies állná – jelentette be Lénárd. A tulajdonos arról is beszámolt, hogy miután befejezik a gyár bővítését, módot szeretnének találni arra, hogy az egyetemtől kapott segítséget „meghálálják”. Vagyis ki szeretnének alakítani egy olyan rendszert, hogy minden eladott termék árából bizonyos százalék visszakerüljön az egyetemhez ösztöndíj vagy támogatás formájában.
Az egyetem vezetőinek álláspontja szerint a legnagyobb sikert nem az ösztöndíjak és a támogatások jelentik, hanem az, hogy a székelyföldi környezetben sikerült egy vállalkozást sikerhez segíteni az egyetem munkatársainak tudására alapozva.

Háromszéki Eszter