Sokszínű volt az idei ritmusfesztivál

Fotó: László F. Csaba

Sokféle zenei műfaj, családias hangulat, tartalmas szakmai kurzus, játékos, érdekes gyermekfoglalkozások, népes örömdobolás ‒ röviden így lehetne összefoglalni a XV. Dob-Ban Ritmusfesztivál eseményeit. A háromnapos fesztivál végén Sántha Zsuzsa szervezőt kértük, összegezze az idei fesztiválon szerzett tapasztalatokat.

Szombaton a vártnál többen hall­gatták a koncerteket a XV. Dob-Ban Ritmusfesztivá­lon, va­sárnap kevesebben voltak, mint amire a szervezők számítottak. Mint arról már beszámoltunk, augusztus 5–7. között zajlott a Dob-Ban fesztivál Csíkszeredában, amelyet az Agora Alapítvány, a Role zenekar és a köréjük tömörülő zenészek és diákok szerveznek. Szervezőpartner Csíkszereda Városháza és a Hargita Megyei Kulturális Központ.
Népszerű volt a délelőtti örömdobolás, hiszen a résztvevők használhatták azokat a hangszereket, amelyeket az Agora Alapítvány a Fuss Neki! adománygyűjtő rendezvény segítségével tudott beszerezni – tudtuk meg Sántha Zsuzsa szervezőtől. Hozzátette, hangszerből sosincs elég, hiszen jó élmény, ha új hangszereket próbálhatnak ki az érdeklődők, és az eddigi tapasztalatok szerint mindig többen akarnak dobolni, mint amennyi hangszer van.
‒ Nagyon jó hangulat volt, a városi forgatagban családias kis oázis alakult ki a Mikó-vár udvarán – vélekedett a szervező.
Mint mondta, az esti koncerteken sokféle műfajban játszottak az együttesek. A főszerep a ritmushangszereké volt, de vasárnap dzsesszes hangulatú előadások voltak, szombat este pedig pörgősebb zene szólt. A szervezőknek épp ez volt a céljuk, hogy a zenei műfajok sokszínűségét mutassák be a ritmushangszereken keresztül.
Mint megtudtuk, a háromnapos Dobmánia Erdélyi Workshop nagyon tartalmas volt. Húsz dobos vett részt a kurzuson, akik három professzionális dobostól tanulhattak. Sok gyermek részt vett a nekik szervezett játékos foglalkozásokon is. A szervezőknek már vannak terveik jövőre.
‒ Egész évben nyitott szemmel járunk, és több évre vannak terveink. Ilyen a fesztiválszervezés, folyamatosan gondolkodunk, ötletelünk – mondta végül Sántha Zsuzsa.

Péter Ágnes

: an accessible web community