Sokan vannak a várólistákon, áprilistól számíthatnak vakcinára

Személyesen is lehet időpontot kérni az oltóközpontban FOTÓ: BARABÁS-PÁL HAJNALKA

Hétfőtől regisztrálhatnak az oltáskampány harmadik szakaszában oltásra jogosultak is. Ez a legszélesebb kör, gyakorlatilag bárki jelentkezhet oltásra, aki már betöltötte a 18. életévét. Sokan éltek már eddig is a lehetőséggel, hosszú várólisták vannak az oltásközpontoknál. Megkérdeztük, mikor számíthatnak a vakcinára.

Egyelőre csak várólistára iratkozhatnak azok, akik a harmadik szakaszban jogosultak az oltásra. Azaz nem tartoznak az idősek, a krónikus betegek és a veszélyeztetett foglalkozásúak csoportjába. A vakcinát a későbbiekben kaphatják csak meg, és az sem biztos, hogy abban a központban, ahová jelentkeztek. A gyergyószentmiklósi oltóközpont vezetője, dr. Bíró Katalin elmondta, várhatóan áprilistól kezdődik a vakcinák beadása a harmadik szakaszban jogosultaknak.
– Nem tudjuk, hogyan osztják le a központból, hogy hol kell oltassanak a fiatalok és egészségesek. Volt példa arra az idősek között is, hogy 88 éves bácsit Buzăuba osztottak be oltásra. Nem tudjuk, ez hogyan történik, helyben próbáljuk korrigálni, amit lehet – számolt be a doktornő.
Mint elmondta, idősek és fiatalok is fordulnak az oltóközponthoz előjegyzésért, ha nem rendelkeznek ehhez szükséges eszközzel otthon, szívesen segítenek nekik a regisztrációban. Továbbra is az idősek oltása a legfontosabb, 75 százalékot ezután is ennek a rétegnek kell fenntartsanak az oltóanyagból. A gyergyószentmiklósi központban egyébként csak a Pfizer vakcinájával oltanak most. Használtak Modernát is, abból immár csak az ismétlőoltásokat adják be.
Az oltáskampány már másfél hónapja zajlik folyamatosan a városi oltóközpontban, eddig rendben volt minden.
– A polgármesteri hivatal megtesz mindent, hogy megkapjuk, amire szükségünk van, ez nagy segítség ahhoz, hogy jól végezhessük a munkánkat – hangsúlyozta dr. Bíró Katalin.
A tegnapi adatok szerint a gyer-
gyószentmiklósi oltóközpontban 552 személy volt várólistán. A csíkszeredai oltóközpontokban több mint ezren, Székelyudvarhelyen kétezerkétszázan várnak a vakcina beadására. Megyeszerte meghaladta a hatezerötszázat tegnap az vakcinára regisztráltak száma.

 

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community