Sokan máig sem kapták kézhez

Jövő hónaptól feltétlenül szükséges, de még sokaknak nincs birtokában. Kártyavár

Szeptember elsejétől immár ténylegesen kötelezővé válik az egészségbiztosítási kártyák használata – figyelmeztetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az elmúlt napokban. Ugyanakkor még mindig nagyon sokan vannak, akik biztosítottak ugyan, de kártyájuk még sincs – számuk Hargita megyében több ezerre tehető.

Jövő hónaptól feltétlenül szükséges, de még sokaknak nincs birtokában. Kártyavár
Jövő hónaptól feltétlenül szükséges, de még sokaknak nincs birtokában. Kártyavár

[dropcap]K[/dropcap]örülbelül kétezer olyan Hargita megyei, egészségbiztosítással rendelkező személy van, aki a mai napig nem kapott biztosítási kártyát – többnyire azok, akik tavaly, amikor a kártyák nyomtatását megkezdték az egészségbiztosítási pénztár adatbázisa alapján, még nem voltak biztosítottak vagy 18 évnél fiatalabbak voltak – nyilatkozta lapunknak Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnök-vezérigazgatója.
Jóval meghaladja a kétezret azoknak a száma is, akiknek nyomtattak ugyan kártyát, de ők sem kapták kézhez, ugyanis nem vették fel azt a megyei egészségbiztosító pénztártól. Miután a Román Posta nem tudta kézbesíteni, összesen 6135 kártyát juttatott vissza a megyei pénztárhoz, ebből 1735-öt vittek el tegnapig a címzettek, 1261-et pedig a családorvosok juttattak el a tulajdonosoknak. Az időközben elhunytak kártyáit leszámítva, 2620 kártya viszont még mindig a pénztárnál várja, hogy címzettje érte menjen.

Már „repetát” is igényeltek
Miközben még szép számmal vannak, akiknek nincs kártyájuk, közeledik az 1000-hez azok száma, akik már a második ilyen okmányukat igénylik az egészségbiztosítótól.
– Legtöbben azért kérnek új kártyát, mert elveszítették a régit, vagy nevet változtattak, és így indokolttá vált a csere. Ha a kártyát nem az egészségbiztosító hibájából kell kicserélni, akkor a tulajdonos 15,5 lejt kell fizessen az újért – közölte Duda. Az igényelt új kártyákból 696 már meg is érkezett, ezeket a posta a napokban kézbesíti a címzetteknek.
Hargita megyében tegnapig 12 személy jelezte az egészségbiztosítónál, hogy vallási meggyőződésből nem kívánja átvenni a kártyáját, számukra igazolást állít ki a pénztár, hogy az alapján igénybe vehessék az egészségügyi szolgáltatásokat.

Újabb határidő
Miután a tavasz óta folyamatosan tolódik a határidő, amikortól kötelezővé válik a kártyák használata Romániában, most úgy tűnik, szeptembertől valóban nem lehet igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat a kártya nélkül. Legalábbis ez derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőinek sajtónyilatkozataiból, ám erre vonatkozó hivatalos értesítés a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz nem érkezett.
– Pánikra nincs ok, hiszen aki biztosított, megkapja a számára szükséges szolgáltatást, ha van kártyája, ha nincs. Persze, csak abban az esetben, ha nem volt a kártyája kinyomtatva, mert ha igen, akkor köteles azt használni – magyarázta Duda Tihamér. Állítása szerint azok, akik még nem kaptak kártyát, vagy egy, a pénztár által kiállított igazolással bizonyítják majd az orvosnál biztosított minőségüket, vagy az orvos maga ellenőrzi ezt az informatikai rendszerben.

Forró-Erős Gyöngyi

: an accessible web community