Sokan igénylik a védőnői szolgáltatást Gyergyóditróban

Magzati szívhangfigyelést is végeznek a gyergyói kismamáknál a ditrói védőnői szolgálatnál

Egy éve létesült védőnői szolgálat Gyergyóditróban. Ezalatt bebizonyosodott: szükség van a szolgáltatásra, jónéven veszik a kismamák a szakszerű segítséget.

A várandósközpont a Szent Katalin egészségház részeként működik Gyergyóditróban egy éve, Balázs Kercsó Erzsébet védőnő foglalkozik ezzel a szolgáltatással.

– Védőnőként a várandósokért vagyok felelős elsősorban, de a gyermekágyi ellátást is végzem, illetve az újszülött-ellátásában is besegítek – vázolta tevékenységét a nagy tapasztalattal rendelkező védőnő.

Mint mondta, a családorvosokkal jó az együttműködése, tőlük kapja meg a nyilvántartásba vett várandósok adatait. Felveszi velük a kapcsolatot és végigköveti a szülésig fennmaradt időszakot, szülésfelkészítőket tart számukra és miután megszületik a kisbaba, rendszeresen figyeli a fejlődését, szükség esetén tanácsot, útbaigazítást ad az ellátása kapcsán.

– Minden trimeszterben bár egyszer szeretek találkozni a várandósokkal, de sokan többször is igénylik a találkozást – mondta a védőnő.

Egyébként nemcsak ditrói várandósok keresik fel a várandósközpontot, más gyergyószéki kismamák is tanácsot kérnek tőle. Magzati szívhangfigyelésért, szoptatási tanácsért keresik fel legtöbben, újszülötteiket is elviszik hozzá vizsgálatra.

Tavaly hetven család életét kísérte a védőnő, ebből harmincnyolc volt ditrói, idén eddig már harminc családdal van kapcsolata. Balázs Kercsó Erzsébet egyéves korukig kíséri az újszülöttek fejlődését, ezután, illetve a tanintézetekben munkatársa, a közösségi asszisztens látja el az egészségügyi ellenőrzéseket.

Barabás-Pál Hajnalka