Sok még az üres hely, széles a kínálat is

Van, ahol minden hely betelt. Az Eötvös József Szakközépiskola autószerelőket és pékeket is képez Fotó: Eötvös József Szakközépiskola / fb

Az idén meghirdetett szakiskolai helyek mintegy fele telt be Hargita megyében. Miközben néhány iskolában túljelentkezés miatt pótfelvételit is kellett tartani, olyanok is vannak, ahol alig öt jelentkező van két szakiskolai osztályra. Ma már megtekinthető a megyei tanfelügyelőség honlapján, hogy hol és milyen szakokon maradtak üres helyek.

A 2022–2023-as tanévre összesen 43 szakiskolai és duális osztály indítása szerepelt a tanfelügyelőség tervezetében, azaz ennyit hirdettek meg. A kínálatban tíz a duális osztályok száma, 280 hellyel, Csíkszeredában három és fél, Székelyudvarhelyen három, Székelykeresztúron fél (14 hely), és Gyergyószentmiklóson három osztály indulhat, ha betelnek a helyek. „Klasszikus” szakiskolai osztályból összesen 33-at terveztek.

Legmenőbb az autószerelő szak volt

A szakiskolai osztályok esetében változó a létszám, mert van olyan is, amely három szakiránnyal indul, 10-10 hellyel, duális osztályokban egészen 32 helyig el lehet menni – tájékoztatott Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő. A szakiskolai felvételi első szakaszának lezárta után kiderült: a duális helyek alig több mint fele, azaz 58 százaléka telt be, a hagyományos szakiskolai helyeknek pedig még fele sem, pontosabban 47 százaléka.
– Idén magasak voltak az ún. abszolváló vizsga eredményei, és a nyolcadikosok nagy része inkább középiskolát választott – vázolta a jelenség hátterét a tanfelügyelő.
Megtudtuk, hogy az első körben a megyében két tanintézetben, a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolában és a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolában akkora volt a túljelentkezés a szakiskolai osztályokba, hogy pótfelvételit kellett szervezni, és sokan kiestek. E két iskolában minden hely betelt, sőt, ahol lehetséges volt, a romáknak és a sajátos nevelési igényű gyermekeknek fenntartott helyeket is elfoglalták a jelentkezők.
– Legnépszerűbb szaknak idén is az autószerelő, a pincér, a szakács, a pék-cukrász és a víz-gáz szerelő számított – mondta Kedves Mónika.

Jár a szakmai ösztöndíj

Mindeközben vannak olyan osztályok is, ahol eddig alig néhány helyet foglaltak el a tanulók. Iskolai szinten nézve ebben a helyzetben van például a zetelaki P. Boros Fortunát Középiskola, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola, a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola, de a csíkszeredai Kós Károly és Székely Károly szakközépiskolákban, a székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskolában, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskolában is bőven maradt üres hely – és ez csak néhány kiragadott példa a tanfelügyelőség összesítéséből. Fontos tudni, hogy minden szakiskolás tanuló a tanév idejére havi 200 lejes szakmai ösztöndíjra jogosult, és a duális oktatásban tanulók ezenkívül további 200 lejt kapnak – ezért is meglepő, hogy idén egyelőre ilyen gyenge az érdeklődés a gyakorlatorientált szakoktatás iránt.
A hároméves szakképzésben idén is indultak teljesen új szakok, illetve a duális képzés megjelent olyan helyeken is, ahol eddig még nem volt. Gyergyó térségében például fodrász, ács, asztalos, víz-gáz szerelő, illetve kárpitos szakmák tanulására nyílik lehetőség, összhangban a helyi vállalkozások igényeivel. Csíkszéken húsfeldolgozó-képzésre is lehet idén jelentkezni, Székelyudvarhelyen nagyjából a tavalyi a kínálat.

Indul a jelentkezés

A szakiskolai oktatásra azok a nyolcadik osztályt befejezett tanulók jelentkezését várják, akik szakmát szeretnének tanulni, és a középiskolai felvételi első szakaszában nem jutottak be sehová. Azokat is várják, akik korábban megpróbáltak bekerülni valamelyik négyéves középiskolai (ún. líceumi) osztályba, de nem sikerült. A felvételi második szakasza gyakorlatilag ma kezdődik: nyilvánosságra hozza a tanfelügyelőség a honlapján a megye tanintézményeiben üresen maradt helyeket, majd júluis 26–28. között az általános iskolák kiadják a szakiskolás beiratkozási űrlapot, egyébként itt, az iskoláknál is tájékozódhatnak a szülők és gyermekek a lehetőségekről.
– Nagyon fontos megjegyezni, hogy akárcsak a felvételi első fordulójában, csak egyetlen űrlap állítható ki, azaz egy iskolát, de azon belül több szakot is megjelölhet a tanuló – hívta fel a figyelmet Kedves Mónika.
Ha ezúttal is túljelentkezés lesz valahol, akkor újfent pótfelvételit kell tartani augusztus elsején, másnap pedig közlik is az eredményt.
– Ha minden rendben van, augusztus 4–8. között iratkozhatnak be a fiatalok oda, ahová bejutottak, és ha valakinek a helyzete ezután is rendezetlen maradt, augusztus 9–10. között fogják megoldani – tudtuk még meg a szaktanfelügyelőtől.
Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e olyan helyzet, ahol érdeklődés hiányában nem indulhat el egy adott osztály ősszel. Hagyományos szakiskolai oktatásban legkevesebb 15 tanulóra, a duális oktatásban szakirányonként (profilonként) legalább 8 tanulóra van szükség.

Asztalos Ágnes

 

: an accessible web community