Sok a kihívás, de nem adják fel a balánbányaiak

Felzárkózóban a bányaváros. További támogatásra van szükségük a lendület fenntartásához Fotó: László F. Csaba

Balánbányán tartotta tegnap novemberi soros ülését Hargita Megye Tanácsa. A helyszínválasztás nem volt esetleges, hiszen a város képviselete több felszólalásban is ecsetelte azokat a kihívásokat, amelyekkel az egyre fogyatkozó közösségnek nap mint nap szembe kell néznie.

Felzárkózóban a bányaváros. További támogatásra van szükségük a lendület fenntartásához Fotó: László F. Csaba

A kihelyezett tanácsülésen Gheorghe Iojiban polgármester köszöntötte a megyei tanácsosokat, és beszámolt azokról az elkezdett, illetve már be is fejezett beruházásokról, amelyek az utóbbi időben megvalósultak. Kiemelte a tanácsülésnek is otthont adó Liviu Rebreanu Szakközépiskola épületének a felújítását, valamint a Kovácspéterbe vezető, már befejezett 125-ös számú, és az onnan Gyergyószentmiklósig tartó 125A jelzésű megyei út ezután kezdődő javítását.

Reménysugarak a láthatáron
Mint mondta, minden beruházást főként annak a célnak rendelnek alá, hogy a várost turistabaráttá tegyék, de a lakosságra is odafigyelnek: hat tömbház felújításával és szigetelésével végeztek, valamint új játszótereket létesítettek.
– Idén március óta tíz projektet zártunk le. De más szempontból is sikeres év van mögöttünk, ugyanis rengeteg nyári tábort és fesztivált tartottunk idén a városban. Balánbányán a legnagyobb gond a lakosság elvándorlása, hiszen nincsenek munkahelyek és a lakosság szerény anyagi körülmények között él. Meg kell változtatnunk a város képét, és turisztikailag vonzóvá kell tennünk azt – mutatott rá Gheorghe Iojiban.
Elhangzott továbbá, hogy Balánbányán az etnikumközi kapcsolatok javítására összpontosítanának, ezért több olyan tábort is szerveztek az elmúlt nyáron, amelynek ez volt a témája. Külön kiemelték a felcsíki magyar és a balánbányai román gyermekeknek szervezett táborokat, amelynek a magyar gyermekek szempontjából egyik célja a román nyelv játszva tanulása volt.
A Liviu Rebreanu Szakközépiskola igazgatója, Pârvan Sorina a városban tapasztalt további hátrányokat emelte ki, ezek közül legfontosabbként említette a kórházi ellátás hiányát, illetve azt, hogy a mentőnek Csíkszentdomokosról kell kijönnie a városba. Hozzátette, kevés olyan család van a városban, amelynek legalább egyik tagja ne lenne súlyos beteg, és a mintegy 8000 lelket számláló városban történt olyan is, hogy egy nap alatt öten hunytak el.

A gyermekvédelem és megyei kórház ügyei
A tanácsülés egyik napirendi pontja a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tisztségjegyzékének jóváhagyása volt. Demeter Ferenc kórházmenedzser ismertette a testülettel az intézkedések célját. November 9-i lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy elkezdődött a megyei kórház strukturális átszervezése: új osztályok jöttek és jönnek létre, illetve új orvosok érkezésére is felkészült az egészségügyi intézmény. 130 új munkahelyet hirdettek meg, de ezeknek nagy részét csak évek múltán töltik be, létrehozásukra azért volt szükség, hogy zökkenőmentesen menjenek majd az alkalmazások.
Elfogadták továbbá a megyei tanács költségvetésének kiegészítését, erre elsősorban a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság számára a kormánytól kiutalt 10 millió lej beépítése miatt volt szükség. Elekes Zoltán igazgató elmondta, most azon is dolgoznak, hogy az elhelyező központok rendszerét átalakítsák: Maroshévízen például a gyermekeknek fenntartott központot felnőttek számára alakítják át, mivel az ott élők többsége már 18 évesnél idősebb, és nem tudják elhagyni az otthont.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke hozzátette, hogy a következő rendkívüli tanácsülésen kerül napirendre az eladósodott Madéfalva ügye. Mint mondta, a polgármesteri hivatal nem volt tétlen, hiszen 25 millió euró értékben pályáztak sikerrel, amelyhez most az önrészt kell előteremteniük, remélhetőleg ebben segít majd a megyei tanács.

Márk Boglárka