Sikeres volt a Régizene Fesztivál

Népes közönség előtt koncertezett a Madrigál. Zenevár Fotó: Ádám Gyula

Állva tapsolt a közönség az utolsó koncert után – nyugtázta elégtétellel Ferencz Angéla, a Csíkszeredai Régizene Fesztivált szervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, visszatekintve a múlt hét történéseire –, a visszajelzések szerint talán az idei koncerteket látogatták a legtöbben az utóbbi időszakban, és sikerült visszahozni a Régizene Fesztivál hajdani hangulatát.

Népes közönség előtt koncertezett a Madrigál. Zenevár Fotó: Ádám Gyula
Népes közönség előtt koncertezett a Madrigál. Zenevár Fotó: Ádám Gyula

A Madrigál együttes koncertjével zárult vasárnap a Csíkszeredai Régizene Fesztivál egész hetes rendezvénysorozata – ezúttal a csíkszeredai közönség láthatta a Bakfark Bálint emlékének szentelt koncertet, ugyanis elsőként, már július 9-én a bukaresti közönség ismerkedett meg a fesztivált beharangozó koncerten a zenei anyaggal, tegnap este pedig Sepsiszentgyörgyön tapsolhattak a román kulturális alap (AFCN) támogatásával létrejött rendhagyó produkciónak. A Madrigál koncertsorozata is a csíkszeredai fesztivál kisugárzásának jele – jegyezte meg Ferencz Angéla.
A szervező intézmény vezetője hangsúlyozta a kihelyezett koncertek, események fontosságát, azt, hogy Gyergyószárhegyen és Székelyudvarhelyen is megismerkedhetett a közönség a csíkszeredai zenei kínálat egy részével.
A fesztivál idei történéseit értékelve Ferencz Angéla kiemelte a régizenei nyári egyetem tevékenységét, mondván, hogy idén volt a legmagasabb a hallgatók száma, meghaladta a nyolcvanat, holott mintegy ötvenre számítottak.
– Ez is jelzi, hogy jó úton indultunk el 2008-ban, amikor útjára indítottuk ezt a képzési formát – mondta az igazgató –, azóta az itt végzett hallgatók egy része jeles európai zenekarokban játszik.
Hozzáfűzte, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) támogatásával kisebbségi csoportokhoz tartozó ösztöndíjas hallgatói is voltak a nyári egyetemnek, színesítve az etnikai és életkori szempontból egyaránt heterogén csoportot.
A szervező kiemelte, hogy az előadók nagyra értékelték a közönség magatartását, azt, hogy napról napra megtelt minden koncerthelyszínen a nézőtér, hogy receptív volt az elhangzottak iránt, hogy állva tapsolva jutalmazta a fellépők produkcióját. Kiemelte azt is, hogy a Csíki Anyák Egyesülete szerepvállalása révén gyermekkuckót hoztak létre a Mikó-vár szomszédságában, ahol a kisgyermekes szülők is hallhatták a koncerteket, anélkül, hogy a gyermekek zsivaja zavarta volna a közönslget. Megjegyezte azonban, hogy sajnos, még mindig voltak szülők, akik nem használták ki ezt a lehetőséget, úgy gondolva, hogy az ő kicsijüknek a közönség soraiban a helye – jegyezte meg Ferencz Angéla. Az igazgató szerint a vendégek méltányolták a szervező csapat munkáját is, a zökkenőmentes hangszerszállítást, a próbatermek biztosítását, a váratlan helyzetek gyors és megnyugtató megoldását. Ezzel is jó hírünket viszik – fejezte ki reményét, meggyőződését.
A fesztiválhoz kapcsolódó számadatokról szólva elmondta, hogy a hét koncertjein, kísérő rendezvényein, no meg a régizenei nyári egyetem eseményein több mint 250-en vettek részt, s mintegy 10 országból érkeztek: előadók, a nyári egyetem hallgatói, a szervezésben segítő önkéntesek.
– Dinamikus Facebook-jelenlét és széles körű médiaérdeklődés jellemezte az idei fesztivált – számolt be a kulturális központ vezetője.
Annak a meggyőződésének is hangot adott, miszerint a turizmus terén is kamatoztatni lehet a fesztivál vonzerejét, ugyanis szakmai körökben úgy tartják számon, mint a kelet-közép-európai térség legrégebbi és legnagyobb régizenei rendezvényét, ahol együtt lehetnek a muzsikusok, a tanítványok és a közönség, ahol a rendezvényekre való ingyenes belépés a minél szélesebb közönségrétegek bekapcsolását biztosítja, és ahol megmutatkozik az igényesség megtartásának szándéka, ahol nem tesznek engedményt a populárisabb műfajoknak.
Hangsúlyozta, hogy a rendezvény összköltségvetése meghaladja a 300 ezer lejt, ennek kétharmadát Hargita Megye Tanácsa biztosítja.
Ferencz Angéla végezetül az idei fesztiválon tapasztalataként fogalmazta meg azt, hogy szervesen összefonódik a műfaj által megkívánt csendre való hangolódás – ami üdítő élmény sokak számára – és a modern kor műszaki lehetőségeinek kihasználása, a kettő együtt teszi hagyományossá, értékőrzővé, ugyanakkor korszerűvé a Csíkszeredai Régizene Fesztivált.

Sarány István