SICULUS versenyfelhívás

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2021-ben is közzéteszi a SICULUS fesztivál versenyfelhívását, és megszervezi az erdélyi zenekarok seregszemléjét – tájékoytattak közleményben a szervezők.

 

A Székelyudvarhely múltjához tartozó zenei fesztivál célja: fórumot teremteni, kiugrási lehetőséget biztosítani a saját szerzeményt magyar nyelven előadó hazai zenekarok számára. A versenyfelhívás szól mindazoknak, akiknek szenvedélye a zene, szeretne közönség előtt fellépni, bemutatkozni, van saját szerzeménye és fejlődni szeretne a SICULUS fesztiválon megszerzett díjak és tapasztalatcsere révén.

A tehetségkutató nyertes zenekara 1000 eurós Siculus nagydíjban, további négy díjazott 500–500 euró értékű elismerésben részesül, továbbá értékes nyereményekkel, stúdiófelvételekkel, valamint más fesztiválokon való bemutatkozási lehetőségekkel térhetnek haza. Zenészeink, énekeseink számára olyan mérföldkő lehet ez a díj, amely itthon biztosít számukra sikert. A saját szerzeményt, az egyéni zenei produkciót előnyben részesítő zenei verseny új impulzust jelent az élő koncertek hosszas elmaradását követően.

A 9. SICULUS fesztivál időpontja: 2021. augusztus 13–15, a versenyprogram továbbra is kétfordulós. Az első fordulóban rock, pop-rock, indie, jazz, hard rock, folk-rock, alter-rock, metal, funky, hip-hop stb. zenei stílusok valamelyikét játszó zenekarok két saját magyar nyelvű dallal vagy zenei szerzeménnyel nevezhetnek be interneten.

A fesztiválra való benevezés kritériumai:

  1. két dal demófelvétele, esetleg YouTube-link feltöltése;
  2. a benevezési lap kitöltése;
  3. a magyar nyelvű dalszövegek feltöltése
  4. egy nagy felbontású zenekari fotó .jpg formátumban való feltöltése;
  5. szándéknyilatkozat kiöltése az augusztus 13–15. között zajló fesztivál versenyprogramján való részvételről;
  6. a döntőbe való továbbjutás esetén egy Metropol dal átdolgozásának elkészítése és bemutatása.

Jelentkezési határidő: 2021. június 30., 16.00 óra

Online regisztráció: siculusfestival.com

A benevezők felvételeit szakmai zsűri bírálja el. A nyerteseket meghívjuk a Székelyudvarhelyen augusztus 13–15. között megtartandó fesztivál döntőjére. A második fordulóba jutók számára a fesztivál programjain való részvétel ingyenes, a bejelentkezés díjmentes. A döntőbe került zenekaroktól három zenekari produkciót kérünk, önmaguk bemutatásával. Minden zenekarnak max. 15 perc és maximum három dal műsoridő áll a rendelkezésére.

Figyelem! 2021-ben a Siculus Fesztivál különleges évfordulót ünnepel: 50 évvel ezelőtt, 1971-ben játszott először a fesztiválon a ma is aktív, legendás zenekar, a Metropol Group. Ehhez kapcsolódik a 2021-es fesztivál második fordulójának egy kötelező versenyszáma: a három eljátszott dal közül egyiknek kötelezően Metropol-feldolgozásnak kell lennie. A szervezők az alábbi 12 dal valamelyikét javasolják a résztvevők számára, a dalokat a résztvevők saját stílusukra formálhatják, szabadon értelmezhetik: https://soundcloud.com/vir-nyi-attila/sets/metropol-group-remember

A SICULUS fesztivál szervezője: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, társszervezője: Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács.

Partnerek: Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhely Művelődési Háza.

Médiapartnerek: Román Televízió Magyar Nyelvű Adása, Erdélyi Magyar Televízió, Kolozsvári Rádió Magyar Adása, Hargita Népe, Erdély.Ma, Star Rádió.

Támogató: az RMDSZ és a Communitas Alapítvány

Információ: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely, 1918. December 1. utca 9. szám, 2. emelet, Hargita megye, e-mail: office@hagyomany.ro, telefon: +40 266 214 440.