Sic Card pályaorientáció

Idén online térben szervezi meg a karrier- és életpálya tanácsadást a Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület, valamint a Székelyföldi Diákigazolványt kiadó Centrum Studiorum Egyesület. A középiskolás diákoknak szóló eseményre december 4-ig lehet jelentkezni. Az online rendezvényre az idén minden Hargita megyei tizenegyedik és tizenkettedik osztályos középiskolásnak van lehetősége bekapcsolódni. 

A szervezők az esemény idei kiadását a járvány engedte lehetőségekhez szabták. A megszokott panelbeszélgetések átkerülnek az online térbe, ahol az előzőleg regisztrált diákok előre megfogalmazott és beküldött, pályaválasztás kapcsán felmerülő kérdéseire videóban válaszolnak a szakmájukban elismert és közismert személyek. 

– A több szakmát bemutató, filmet minden előzetesen regisztrált diák megkapja, és idén nemcsak Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda, de egész Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék és Gyergyószék is bekapcsolódhat az eseménybe. A videókat december 14–18. között nézhetik meg a diákok. A felhívásra eddig több mint hétszázan jelentkeztek, azonban 2020. december 4-ig még lehet regisztrálni a www.diakigazolvany.ro címen – mondta el lapunknak Zsigmond József ötletgazda, a Székelyföldi Diákigazolvány projektigazgatója.

Az ötletgazda arra is kitért, hogy a Karrier Napok forgatókönyvét tulajdonképpen a diákok igényei alakítják, hiszen a szervezők az ő kérésüknek eleget téve bontják ki az adott témákat, megfelelő szakemberek segítségével nyújtanak hasznos, gyakorlati tanácsokat egy-egy hivatást, foglalkozást illetően a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Mint részletezte: a két éve elindított program egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a legutóbb például közel hátszáz középiskolás tanuló kapcsolódott be a két helyszínről. A tavalyi rendezvény tapasztalatai azt mutatják, hogy a legkedveltebb szakmák között vezető helyen áll az IT, közgazdaságtan, pszichológia, marketing, orvosi, építészet és belsőépítészét, valamint a gyógypedagógia.

– Fontos számunkra, hogy az idei, egyáltalán nem szokványos tanévben is meg tudjuk szervezni a 3. Sic Card Karrier Napokat, hiszen már tavasszal nagyon sok diák jelezte, hogy ebben az évben is bekapcsolódna a Székelyföld szintjén egyedülállónak számító eseménybe. Továbbá jó visszajelzés az is, hogy a járvány ellenére az előadók is szívesen eleget tesznek a felkéréseknek.  Példaértékű egyetértés volt a bemutatott szakmák képviselői között abban, hogy tudásuk és tapasztalatuk megosztása Székelyföld végzőseivel morális felelősség. Felelősség a fiatalok, a közösség és a szülőföld irányába is – mondta el lapunknak Zsigmond József.