Segítség a szülőknek

Játék az óvoda udvarán. Vakációs ügyelet Fotó: Adorján Zsófia

Nyáron sem kell dadusra, nagyszülőkre vagy éppen a szomszédra bízniuk óvodáskorú gyermekeiket a szülők, amíg munkában vannak. Csíkszeredában várják a gyerekeket szinte kivétel nélkül mindegyik napközi otthonba.

Több háztartásban nyáron sem áll meg az élet, annak ellenére, hogy az óvódás, napközis gyerekeket vakációra engedik. A szülők sokszor nem tudják megoldani a gyerekek felügyeletét. Csíkszeredába több intézményben is összevont csoportokba várják a gyermekeket.
Kedves Ildikó, a Kis Herceg Napközi Otthon igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, népszerű náluk is a nyári napközis program.
– A tanévszerkezeten kívül szervezik meg a napközi otthonok az úgy nevezett nyári óvodát, napközit. Mi is felajánljuk minden évben a szülőknek ezt a lehetőséget. Tanév végén lehet feliratkozni, külön iratkozási procedúrát dolgoztunk ki erre a felügyeleti programra, amelyben inkább a játékra és a szabadidős tevékenységekre helyezzük a hangsúlyt. Úgynevezett összevont csoportokat hozunk létre, amelyekhez beosztjuk az intézmény munkatársait – óvónőket, dadákat, konyhai kisegítő személyzetet – olyan módon, hogy a szabadságukat is teljes egészében kivehetik. Egyfajta nyári szolgálatnak nevezzük. A mi intézményünkben a gyerekek két épületbe járnak, mindegyikbe jelenleg 60-60 kicsit fogadunk. Ez körülbelül a 30 százaléka a több mint 400 gyereknek, aki hozzánk jár – számolt be az intézmény vezetője.
Hozzátette: az előzetes jelentkezés azért is fontos, mert a tanév közben megszokott fejenként 10 lejes étkeztetési díjjal kell számolniuk minden gyereknek nyáron is. Augusztusban takarítás, karbantartás és fertőtlenítés kezdődik a legtöbb intézményben.
A Csipike Napközi Otthon igazgatója, Fodor Tünde megkeresésünkre elmondta: több mint 40 százaléka vette igénybe a nyári felügyelet lehetőségét, ez jóval több, mint amennyire számítottak.
A Micimackó óvoda és napközi otthon júniusban 76 gyerekkel kezdte a nyári vakációs programot a megszokott 206-ból. Szente Ibolya igazgatónőtől megtudtuk, hogy ez a szám augusztusig folyamatosan csökken, július elején már csak 56 gyerek járt, mostanra pedig csak 30 maradt. Továbbá kifejtette azt is, hogy az intézményük 8 lej értékben étkeztette naponta a gyerekeket, ami mostanra fenntarthatatlannak bizonyult. Jövőtől az élelmiszeriparban is érzékelt drágulások miatt ők is kénytelenek 10 lejre emelni a napi díjat.
A Napocska Napközi Otthonban hamarabb véget ért a nyári program, ugyanis ennyire tartottak igényt a szülők, továbbá számolniuk kellett az épületváltás miatti költözési folyamatokkal is. Az Aranyalma Napközi Otthon is várta idén a gyerekeket nyári programmal.
János Renáta-Katalin óvónő véleménye szerint sokszor szükségszerű megoldás a nyári napközi, mintsem szórakozás.
– Nagyon sok szülő él a nyári óvoda lehetőségével. Legtöbben szükségmegoldásként, ugyanis a munkájuk miatt muszáj kihasználják a lehetőséget. Nincs nagyszülő, nagyobb testvér, aki vállalni tudná a gyerekfelügyeletet. Ebben az időszakban az oviban is szabad, igazi vakációs program van. Persze ugyanúgy meghatározott napirend szerint működik, de igyekszünk a legtöbb időt a szabad levegőn való játéknak szentelni. Vannak gyerekek, akik kifejezetten szeretik, hogy ilyenkor nemcsak a saját csoporttársaikkal barátkozhatnak, hanem az összevont csoportokban új gyerekekkel is – fogalmazott a pedagógus.
Hozzátette: akad olyan gyerek is, aki nem örül, hogy kimozdítják megszokott környezetéből. Teljesen érthető, hogy sokaknak ez az egyetlen lehetőség a gyerekek felügyeletének biztosítására, viszont a gyerekeken érzékelhető, hogy nekik is szükségük van a hosszú tanév után az igazi vakációra, amit optimális esetben nem az intézmény falain belül kellene megélniük.
– Azt gondolom, hogy aki teheti, engedje, hogy otthon a testvérekkel, barátokkal, falun nagyszülőknél vakációzzon a gyerek, játsszanak, kiránduljanak, fára másszanak. Akinek pedig muszáj, az használja ki az intézmény által nyújtott lehetőséget – mondta az óvónő.

Adorján Zsófia

: an accessible web community