Segíteni próbálnak a sérültek közlekedésében

Megoldás a mozgássérültek közlekedési gondjaira

Mikrobuszt vásárolt a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, hogy a nappali foglalkoztató központ tagjait könnyebben utaztassa a különböző szabadidős rendezvényekre. A beruházás kapcsán a szervezet vezetői lapunknak úgy nyilatkoztak: sajnos az ország területén nincs megoldva a mozgássérültek tömegközlekedése. Az akadálymentesített gépjárművet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázata segítségével vásárolta meg a szervezet.

Tavaly nyújtotta be pályázatát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírására a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, céljuk az volt, hogy a támogatás felhasználásával egy új, kilencszemélyes mikrobuszt vásároljanak, aminek a segítségével utaztatni tudják a foglalkoztató központ, illetve a szervezet tagjait. A mozgássérült személyek tömegközlekedése ugyanis országos szinten szinte egyáltalán nincs kialakítva, kivételes példa Csíkszereda, ahol a városi autóbuszjárat gépjárművei között akad néhány olyan, amely akadálymentesített.
– Ha Csíkszereda területén kívül szeretnénk utazni, például Kolozsvárra vagy Bukarestbe, akkor ezt sem autóbusszal, sem vonattal nem tudjuk megtenni, mert a járművek nincsenek akadálymentesítve, sőt a vonatállomásokra sem tudunk kerekes székkel bejutni. Szervezetünk 2017-ig szerepet vállalt abban, hogy a térségben élő mozgássérültek utaztatását felvállalta, több gépjárműt vásároltunk ebből a célból, egy kormányhatározat módosítását követően azonban már nem vállalhatunk ilyen jellegű szállítást – tudtuk meg a szervezet elnökétől.
Józsa Csaba szerint az elmúlt években tehát csak a saját programjaikra tudják biztosítani a szállítást, és kimondottan a szervezet tagjainak, ehhez vásároltak most egy Ford Transit Custom típusú mikrobuszt.
– A koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt az autó kihasználtsága egyelőre nem maximális, azonban segít a szervezet mindennapi tevékenységeinek a megvalósításában. A nappali felnőtt foglalkoztató központ tagjainak a tevékenységei napi rendszerességgel működnek, szabadidős programokat szervezünk, illetve aktív a Szülők Klubja is. A korlátozások enyhülése után reméljük, hogy szervezetünk visszatér a megszokott működési és tevékenységi formába, és a pályázat támogatásából beszerzett gépjármű segíteni tudja a programtervek megvalósítását, illetve a rendeltetésének megfelelően teljes mértékben kihasználjuk – tette hozzá a szervezet elnöke.
A mikrobusz tehát nagyban hozzájárul a mozgássérültek hétköznapi utaztatásához, ugyanakkor ez csak részben oldja meg az érintettek általános közlekedési problémáit, hiszen kimondottan a szervezet programjaira és Csíkszereda környékén nyújt megoldást.
– Bár a mozgássérültek sérültségük besorolásától függően 6, illetve 12 db utazási jegyet kapnak évente, és ezeket korlátlan értékben felhasználhatják az ország területén, ezek a jegyek többnyire a fiókban porosodnak a tömegközlekedési eszközök akadálymentesítésének hiánya miatt – tudtuk meg.

Pál Bíborka