Segítenek feldolgozni a veszteséget

Hiánypótló kezdeményezés

Perinatális gyászfeldolgozó csoportot indított az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete. A várandósság közben vagy közvetlenül szülés után veszteséget megélt édesanyák számára szervezett csoportot Deé Ágnes pszichológus, pár- és családterapeuta, gyászcsoport-vezető szakember irányítja. A kezdeményezés hiánypótló és egyedülálló nemcsak a környéken, hanem egész Erdély-szerte, sőt akár országos szinten is.

Vendégbabák elnevezéssel, hiánypótló kezdeményezésként indított gyászfeldolgozó csoportot az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete. Deé Ágnes pszichológus, a gyászcsoportot vezető szakember is saját vesztesége által került kapcsolatba a témával és döntött úgy, hogy segítségére lesz sorstársainak a jövőben, mivel azt tapasztalta, hogy a környezetében sem kollégái, sem ismerősei nem tudnak mit kezdeni az adott helyzettel. A jelenség viszont igencsak gyakori, felmérések ugyanis azt mutatják, hogy minden négy nőből egyet érintett ez a fajta veszteség. A szakember szerint az emberek egyfajta illegitim gyászként kezelik a témát.
– Úgy vélem, a társadalom úgy kezeli ezt a témát, hogy az érintetteknek nincs joguk erről beszélni, mivel úgymond nem is létezett még az a gyermek, és ez a gyász a külvilág számára egyszerűen értelmezhetetlen. A környezet reakciói pedig azt erősíthetik meg a veszteséget átélt nőkben, hogy fájdalmuk nem valós, ez pedig még jobban megnehezíti a gyászfeldolgozást – véli Deé Ágnes.
A szakember elmondta, a gyászfeldolgozó csoport elindításáról többször beszélgetett Fekete Évával, az Anyák Egyesületének vezetőjével, és így született meg az ötlet, hogy az egyesület keretében indítsák el a csoportot, mivel itt több ezer édesanyához eljut ennek híre és az anyáknak is van bizalmuk az egyesülettel szemben. A jelentkezési határidő lezárult, a csoport pedig már el is kezdte tevékenységét az elmúlt hónap végén.
– Kis csoportról beszélünk, éppen azért, hogy jusson idő mindenkire, de hogy a csoportnak legyen dinamikája és megtapasztalható legyen a közösségi élmény is, szükség van a 6-8 főre – fűzte hozzá.
A 10 alkalmasra tervezett csoportfoglalkozást heti rendszerességgel tartják, így két és fél hónapig fog tartani.
– A csoport célja, hogy a résztvevők megtapasztalják, nincsenek egyedül, nem kívülállók, nem rosszak és nem kevesebbek másoknál – részletezte a szakember.
Hozzátette, a résztvevők megfogalmazhatják és megoszthatják egymással érzéseiket, ez az egyik legfontosabb hozadéka a csoportnak.
– Az idő nagy és fontos tényezője a gyászmunkának, de a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem tudunk hosszabb távra tervezni – fogalmazott Deé Ágnes.
A szakember azonban bízik a sikeres folytatásban, hogy a kezdőcsoport lejárta után is lesz igény munkájára. Deé Ágnes egyébként nem tud hasonló kezdeményezésről a környéken, sőt az egész országban sem hallott hasonló gyászfeldolgozó csoportról. Magyarországon Singer Magdolna a Vendégbabák csoport megálmodója, a téma szakértője, aki készséggel karolta fel és biztosította támogatásáról Deé Ágnest.
Hogy miért legitim és nem illegitim ez a fajta veszteség? A szakember szerint a válasz a kérdésre az, hogy hirtelen következik be a haláleset, holott egy új életre várnak az édesanyák, a családok. Ez pedig az elménk számára felfoghatatlan – szögezte le a gyászcsoport vezetője. – A bennünk levő bűntudat, önvád, harag, nagyon intenzív érzések, amelyeket akkor tudunk feloldani, ha ezekről tudunk beszélni. Ebben próbál a Vendégbabák csoport segíteni az édesanyáknak.

Hadnagy Éva