Segítenék a piacosokat és a vendéglátósokat

Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap este úgy nyilatkozott: több mint száz polgármesterrel beszélt a nyílt terű piacok ügyében, hogy a hazai termelők értékesíteni tudják terményeiket. Továbbá állami támogatási rendszert dolgozna ki a kormány a vendéglátóipar és a privát kulturális szektor megsegítésére.

Akormányfő a B1 te­le­ví­zi­ó­csa­tor­na műsorában azt mondta, a zárt terű piacok tevékenységének felfüggesztése kapcsán: több mint száz elöljáróval találkozott, hogy megoldást találjanak a termesztők helyzetére.
„Beszéltem a polgármesterekkel, hogy találjanak megoldást. Vagy úgy, hogy kinyitják a mozgatható falú piacokat, vagy úgy, hogy a zárt piacok közelében teremtenek lehetőséget az árucserére a helyi termelők számára, vagy mozgó piacokat létesítenek. (…) A polgármesterekkel folytatott beszélgetések során egyértelműen elmondtam: meg kell teremteniük a lehetőséget, hogy a hazai termelők, akik eddig a piacokon árultak, továbbra is el tudják adni termékeiket” – mondta Orban.
A kormányfő azt is leszögezte: a piacokat nem zárták be, csak a járvány miatt 30 napra fel kell függeszteni azok tevékenységét.
A kormányfő azt is leszögezte, hogy állami támogatási rendszert dolgoznának ki a vendéglátóipar és a privát kulturális szektor megsegítésére. A miniszterelnök azt mondta, más európai országok mintájára dolgoznák ki ezt a támogatási rendszert a szállodák, panziók, vendéglők, kávéházak megsegítésére. Ennek keretében az érintett vállalatok idei forgalmában regisztrált veszteség (a 2019-es forgalom és a 2020-as forgalom közötti különbség) 20 százalékát térítené meg az állam. Orban hozzátette: a támogatási rendszer jóváhagyásáért az Európai Bizottsághoz fordulnak.
Arról is beszélt, hogy más uniós országok példájából kiindulva tervezik a magántulajdonban lévő kulturális intézmények támogatási rendszerének kidolgozását is, ez azonban bonyolult, mert egyesek közülük alapítványként, mások vállalkozásként működnek, de olyan művészek is vannak, akiknek még egyéni vállalkozói engedélyük sincs. Ilyen körülmények között nehéz egységes támogatási keretet kidolgozni mindazok számára, akik kultúrát szolgáltatnak, és a járvány miatti korlátozások idén lehetetlenné tették számukra a működést – fejtette ki a miniszterelnök.