Sárosi Bálint emlékére

Sárosi Bálint otthonában Fotó: Csermák Zoltán

Július közepén hunyt el Sárosi Bálint csíkrákosi származású népzenekutató. A tudós számosszállal kötődött a Hagyományok Házához, munkásságáról a tegnap kezdődött gyergyói Egyfeszten is megemlékeznek.

Atyai barátságban voltam Sárosi Bálinttal – idézi fel a tudóshoz fűződő emlékeit Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetője. – Nagyon fontosnak tartotta a közös földet, én ugyan gyergyói, ő pedig csíkrákosi volt, de ez Budapestről nézve nem jelentett távolságot. Nyomon követte pályafutásomat, s amiben csak kértem, támogatott. Emlékezetes közös pillanat volt, amikor a Prima Primissima díjat átvette, akkor én kísérhettem fel a színpadra. Híven őrizzük, amit Sárosi Bálint szakmailag letett a nemzet asztalára. Amikor mi a táncházmozgalomban a cigányzene ellen próbáltuk pozicionálni magunkat, ezt ő a fiatalság túlkapásának tekintette. Zseniálisan látta, hogy ez a zene egységes és egy: nevezhetjük cigányzenének, avagy parasztzenének. Valóban, ugyanazok a cigányzenészek játszották, az ő fejükben nem különültek el a műfajok. E témában sokat publikált, s számos alkalommal több tézisére is felhívta a figyelmemet. Kisugárzása, gondolatai mindig velünk voltak, s részben neki köszönhető, hogy a Hagyományok Házában elindult a cigányzenét támogató, Muzsikáló Magyarország program. Visszatekintve, e szemléletmód nekünk nagy hasznunkra volt – fűzte hozzá Kelemen László.
Sárosi Bálint népzenekutatóval a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál az 1980-as években ismerkedtem meg, abban az időben, amikor a híres zenész, Zerkula János hangfelvételét adtuk ki. Nem felejtettem el a találkozást, s mikor egy zenei sorozatomban 2021-ben Zerkula Jánosról írtam, ismét felvettem Sárosi Bálinttal a kapcsolatot. Felkészülve a beszélgetésre, a Nap Kiadónál megjelent Bejárt utak – önéletrajzi jegyzetek című könyvét is kezembe vettem. Az idős tudóst Áldás utcai otthonában kerestem fel. Otthona egy kis múzeumként hatott, erdélyi relikviák, faragások sorakoztak a polcokon, a falakat neves mesterek képei díszítették. A bevezető beszélgetés után bekapcsoltam a magnót. Lassan, megfontoltan szólt prímás földijéről,Zerkula Jánosról, hiszen mindketten Csíkrákosról származtak. Néprajzos alaposságával vázolta fel az akkori erdélyi zenei életet, az emberek mindennapjait és mulatságait. Végül két interjút készítettem vele. A házon lévő emléktáblára kérdeztem rá, miszerint ebben a házban lakott egykor Kodály Zoltán is, s kiderült, hogy Sárosi Bálint lakásában élt egykor a híres zeneszerző-zenepedagógus. Kodály nevének említésekor a Mesterhez fűződő emlékeit osztotta meg.
Sárosi Bálintról a gyergyói Egyfeszten is megemlékeznek.
Sárosi Bálint 1925-ben született Csík­rá­koson. A Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészettudományi karán, majd a Zene­művészeti Főiskola zenetudományi szakán szerzett diplomát.
1958-tól az MTA Népzenekutató Csoportjának, 1974-től Zenetudományi Intézetének munkatársa, majd főmunkatársa, 1974–88-ban a hangszeres népzenei osztály vezetője, és közben népzenegyűjtést végzett a teljes magyar nyelvterületen, valamint Etiópiában, Örményországban és Kuvaitban is.
Sárosi Bálint 1985–86-ban az Innsbrucki Egyetem, 1989–90-ben, majd 1994-ben a Göttingeni Egyetem vendégprofesszora volt. 1969–88 között a Magyar Rádióban népzene-ismertető sorozatot tartott. 1990 óta a zenetudomány doktora, 1991-től címzetes egyetemi tanár.
1976-ban Erkel Ferenc-díjat kapott. 2005-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki a népzenekutatásban kissé háttérbe szorult hangszeres népzene és népi hangszerek arzenáljának feltérképezése, kutatása, gyűjtése, rendszerezése terén végzett hiteles, tudományos és alapvető tevékenységéért, amely nélkül nem jöhetett volna létre a táncházmozgalom népi zenélési reneszánsza sem.
A népzenekutató 2007-ben a Hazám díjat, 2014-ben pedig Prima Primissima díjat kapott. 2018-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült.
Saját halottjának tekinti Sárosi Bálint népzenekutatót a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Augusztus 11-én, csütörtökön 15 órakor a Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Sárosi Bálint zenetudóstól.

Csermák Zoltán

 

: an accessible web community