Sarolt könyve: játékosság, természetszeretet, odafigyelés

Személyes szálak mentén írta legújabb verseskötetét Bajna György: a benne lévő, gyermekeknek szóló alkotásokat unokájának, Saroltnak címezte. A kötet rendhagyó bemutatóját a városnapok alkalmával, online közvetítésben láthatták az érdeklődők.

Sarolt könyve címmel egy esztendő történéseit foglalta össze gyermekeknek szóló kötetében Bajna György költő, újságíró; a könyv bemutatóját a városi könyvtár szervezésében online nézhették az érdeklődők. Bár a benne lévő alkotások elsősorban unokájának, Saroltnak íródtak, vigyázott arra, hogy ne legyen csak nagytata–unoka közötti párbeszéd belőle, a versek minden gyermekhez szólnak – hangsúlyozta a stúdióbeszélgetés alkalmával a szerző.

A gazdagon illusztrált verseskötetből Bajna Bocskai Sarolt, a költő unokája olvasott fel: a művekben a játékosság, a természetszeretet, az odafigyelés értékei mellett a helyesírás is teret kapott, amolyan kedvcsinálóként a nyelvvel, a szavakkal való játékhoz.

Gyermeklelkűség, odafigyelés, rácsodálkozás azokra a titkokra, amelyek megérdemlik, hogy dallá, verssé váljanak – osztotta meg a legkisebbekhez való odafordulás mikéntjét a szerző. Bajna György elmondta: a kötetben teret szentelt nagy ünnepeinknek is, melyek megélését, misztériumát át kell adnunk gyermekeinknek, unokáinknak. A téma kapcsán Sarolt a nagyszülőknél töltött karácsony szépségeiről beszélt, több verset is felolvasva a kötetből.

A Sarolt könyve illusztrációi, valamint a szerkesztés a gyergyóalfalvi Var­gyas Ildikó képzőművész munkája.Boncina-Székely Szidónia